top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

İkizler Burcunda Güneş Tutulması ve Türkiye 'de Yeni Döngünün Başlangıcı

2002 yılında Türkiye 'de Bülent Ecevit başbakandı. 1999 yılında göreve başlamıştı. 2001 yılında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile olan gerilimler bir MGK toplantısında pik yapmıştı ve bir ekonomik krizi tetiklemişti. Bülent Ecevit, Mayıs 2002 yılında rahatsızlanmış ve göreve devam edip edemeyeceği tartışılmıştır. Bu süreçte DSP 'de kendilerine Dokuzlar diyen bir grup milletvekili Hüsamettin Özkan önderliğinde 25 Haziran tarihinde bir bildiri yayınlamışlardır. Ecevit olmadan ancak onların önderliğinde bir sürece geçilmesini talep etmişlerdir. O yıl 24 Haziran tarihinde bir ay tutulması yaşanmıştı. Ecevit 'e yakın kesim tarafından sert eleştirilere neden olan bu açıklama tam da tutulma zamanına denk gelmiştir. Bu ay tutulmasının öncesindeki Güneş tutulması ise önümüzdeki günlerde yaşayacağımız tutulma gibi 19° İkizler burcundaydı ve Satürn ile kavuşum yapıyordu.





O dönem Başbakan Yardımcılığı görevini yapan Devlet Bahçeli 7 Temmuz tarihinde partisinin düzenlemiş olduğu Türkmen Kurultayında 3 Kasım tarihinde erken seçime gidilmesini istedi. Bu açıklama sonrasında Hüsamettin Özkan ile DSP yollarını ayırma kararı almıştır. Özkan 'ın ardından içlerinde dönemin Dışişleri Bakanı olan İsmail Cem 'in de dahil olduğu 6 Bakan ve 63 milletvekili istifasını sunmuştur. Takvimler 16 Temmuz 2002 tarihini gösterdiğinde koalisyon hükumeti 3 Kasım tarihinde yapılmak üzere erken seçim kararı almıştır. Transit Satürn o tarihte İkizler burcundadır. Türkiye haritasındaki Ay 'ın tam üzerinden geçiş yapmaktadır. 2002 yılında 24 Haziran tarihinde yaşanan dolunay bir ay tutulmasıydı ve Oğlak burcunda Güney Düğüm tarafında yaşandı. Güney düğüm genelde bir yaprak dökümünü getirir. 2021 yılında ise bu dolunay bir tutulma olmayacak. Yine de bir güneş tutulmasının dolunayı olarak Türkiye 'nin yükselen alçalan aksına yakın konumda gerçekleşmesi dikkatleri üzerimize çekeceğimizi gösteriyor.


Türkiye 'nin ilerletilmiş ayı 2002 yılında 26° Boğa burcundadır. 20 Kasım tarihinde 27° Boğa burcunda bir ay tutulması gerçekleşir. 18 Kasım tarihinde Abdullah Gül Türkiye 'nin 58. hükümetini kurar. Ak Parti seçimlerden oyların % 34,3 'ünü alarak tek başına iktidar olmuştur.




2021 yılında yine 19° İkizler burcunda bir Güneş tutulması yaşıyoruz. Bu sefer Satürn Kova burcunda. Türkiye bu burçta bir kapanan faz yaşıyor. Bir süreci geride bırakıyoruz. Bu süreç Ağustos 1992 tarihinde başladı. Şubat 2008 tarihinde ise bunun bir dolunay fazını yaşadık. Bu süreçte CHP 'nin Deniz Baykal önderliğinde tekrar siyasi yaşama geri dönüşünü gözlüyoruz. 14 Şubat 2022 ise Türkiye açısından 2051 yılına kadar sürecek yeni bir döngünün başı olacak. Kova burcunda gerçekleşecek bu yeni döngünün başlangıç derecesinde ise şimdilerde Satürn transiti yaşanmakta. Hem kapanan faz olması hem de Satürn transiti nedeniyle zor günlerden geçtiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.





Şubat 2022 yılında ise önümüzde yeni bir sürecin belirsizliği olacak. Elbette Kasım sonrasında gerçekleşecek olan Akrep/Boğa aksındaki tutulmalar maddi açından da bir yeniden yapılanmanın sinyallerini vermektedir.






bottom of page