top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

Astrolojide Öngörü Yöntemleri

Astroloji, hayatınızdaki potansiyelleri, hayatınız boyunca karşılaşabileceğiniz muhtemel olayları, yaşamınızın hangi döneminin nasıl geçebileceğini, hayattaki amacınızı, yaşam yolunuzu, karşılaştığınız olayların nedenlerini, psikolojik çözümlemelerini, aileden/anneden/babadan aldığınız özellikleri, nasıl bir anne/baba olacağınızı, iş arkadaşlarınız ile olan sorunları, iş ortaklarınızla neler yaşayabileceğinizi, avukatınızı, doktorunuzu, hobinizi, dini inançlarınızı, fiziksel rahatsızlıklarınızı, kişisel gelişiminizi söyler. Dergilerde, sosyal medyada yazılan popüler astroloji dediğimiz burç yorumları bu büyük okyanusun kıyıya vuran kısımlarıdır. Sonsuz olasılıklar içinde bir de öngörü astrolojisi vardır. Bu size bugün ne olacağından tutun da yaşamınız boyunca karşınıza çıkacak olasılıkları anlatır. Burası okyanusun en tehlikeli alanlarından birisidir. Tarihte astrolojinin en çok hasar almasına neden olan alan da burasıdır. Öngörülerin isabetli olması da isabetsiz olması kadar astrolojiye hasar bırakmıştır. İsabetli öngörüler astroloğu kimi zaman zan altında bırakmış; örneğin Büyük Londra Yangınını öngören William Lilly gibi. İsabetsiz öngörüler ise astrolojinin ciddiyetine hasar vermiştir.

Hiçbir şeyi yapay olarak hızlandırmak gerekmez. Herşey doğru zamanda kendiliğinden gelir. 《Iching24》

Sonuçta öngörü, keskin bir bıçaktır. Gelecek hakkındaki belirsizlik sisini aralamak kişiler için herzaman ilgi çekici olmuştur. Burada, en baştaki soruya yine dönmek gerektiğini düşünüyorum. Size kaç lazım? Kişinin önündeki süreci neden bilmek istediği ve kafasındaki soru işaretleri öngörüye yol çizecek ana temadır. Bir fal mantığı ile "Bu yıl neler olacak?" kişiye kimi zaman bir fayda sağlamayabilir. Ancak kişinin kafasında bu sene için planlar varsa, bu yılın bu planlar için uygun bir zaman olup olmadığını bilmek astrolojiden verim almayı sağlar. Eğer finansal bir daralmanın eşiğinde iseniz bu süreçte yüklü bir kredi çekmek ya da lüks bir harcama yapmak çok akla yatkın olmayabilir. Bir astrolog kişiye ancak bu süreçte finansal olarak çok rahat bir yıl olmayabileceğini söyleyebilir. Bunun sonrasında, planları için risk almak ya da temkinli ilerlemek kişinin yapacağı bir seçimdir. Yine de kişinin haritasını gözönünde alarak hareket etmek de astroloğun danışmanlık verme yeteneğine bağlıdır. Karşınızdaki kişi fazla risk alan ve geleceği hakkında düşünmeden adım atmaya meyilli birisi ise durumun ciddiyetini belli etmemek kişinin riskleri gözardı etmesine neden olur. Eğer halihazırda evhamlı ve karamsar birisine bu durumu fazla karanlık bir tablo olarak çizerseniz de kişiyi daha da karamsar bir ruh haline sürükleyebilirsiniz. Bu nedenle astrolojide öngörü yaparken hem haritanın potansiyelini hem de karşınızdaki kişinin davranış kalıplarını iyi anlamış olmanız gerek. Birebir insanla çalıştığınız her disiplinde ince bir buz üzerinde yürüdüğünüzün bilincinde olmak önemlidir. Bu öngörünün en zor kısmıdır, matematiksel teknikler kısmı ise işin basit olan yanı. Gelelim tekniklere;



Natal Astroloji / Doğum Haritası

Herşeyden önce doğum haritası analizi en önemli adımdır. Tekrar eden sorunlarının nedenlerini öğrenmek ve bunlar için uygulanacak çözümler ancak doğum haritası ile cevaplanabilir. Aksi durumda öngörüler, tekrar eden döngüleri size anlatmaktan başka işe yaramaz. Bu nedenle iyi ve detaylı bir doğum haritası analizini astrologlar olarak önemseriz. Ayrıca kişinin hayatıyla ilgili genel potansiyelleri doğum haritasından görürüz. Nasıl bir eğitim alacak, nasıl bir mesleğe yönelecek, bir evlilik yapacak mı, bir çocuk sahibi olacak mı, sağlığı, gideceği ülkeler, zengin olacak mı, ünlü olacak mı gibi gibi akla gelebilecek bir çok sorunun cevabını aslında doğum haritasında öngörebiliriz. Peki bunlar nekadar kesindir? Herzaman bir açık kapı bırakılmalıdır. %99 bile emin olsak, herzaman %1 bir ihtimalin olduğu unutulmamalıdır. Doğum haritası bir şablondur, sizin hamurunuzdur. Bu hamura nasıl bir şekil vermek istediğiniz ise sizin verebileceğiniz bir karardır. Burada atlanmaması gereken, haritada gördüğümüz kişinin bu değişimi yapabilme potansiyelidir. Eğer alıştığı davranış kalıpları varsa, bunları değiştirmek kişi için zorlayıcı olacaktır. Ancak bunu değiştirebilmesi için de harita cevaplar sunar. İşte ozaman detaylı bir doğum haritası analizi kişiye kör noktasında kalan bazı cevapları verebilir. İşte ozaman o düşük bir olasılığı gerçekleştirerek değişimi sağlayabilirsiniz. Bu potansiyeli ortaya çıkarmaktır. Özellikle doğum haritanızla ilgili aradığınız cevaplar varsa detaylı danışmanlık talep edebilirsiniz. Doğum haritanızı daha yakından tanımak için Yazılı Doğum Haritası Analizi alabilirsiniz. Bu analiz Kariyer, Finans, İlişki, Aile ve Sağlık konularında potansiyelleriniz, şanslı ve dikkat edilmesi gereken zamanları içerir.


Doğum haritası sadece sizin burcunuz, ay ve yükselen burcunuzdan ibaret değildir. Gezegenler, arap noktaları, doğum öncesi tutulmalar, yeniay ve dolunay nokları gibi bir çok alan vardır. Haritanızdaki her gösterge yaşamınızdaki birini, bir olayı ya da bir hayat dönemini temsil eder. Öngörü yöntemlerinde bu noktalar etkin olduklarında ozaman haritadaki o potansiyelin açığa çıkacağına karar veririz. Bu nedenle sadece ne olacağını görmek için bile doğum haritanızı incelememiz gerekmektedir. Doğum haritasına bakmadan yapılan analizler herzaman eksik kalacaktır. Bu nedenle sosyal medyada yapılan yorumlar "bazen tutar bazen tutmaz". Haritanızda bir göstergenin ne anlama geldiğini, sizin yaşamınızda kimi ya da neyi temsil ettiğini bilecek kadar haritanıza aşina olmak önemlidir. Ozaman o derecede gerçekleşen bir yeniay/dolunay ya da transitin sizin için anlamını tahmin edebilirsiniz.

Öngörü yöntemlerini gruplandıracak olursak üç genel başlık altında toplayabiliriz. Transitler, dönüş haritaları ve ilerletmeler.



1-Transitler

Transitler, aslında tutulmalar, yeniay/dolunay döngüleri ve gezegenlerin burçlardan geçişlerini kapsar. Tamamı halihazırda gökyüzünde gezegenlerin/güneşin/ayın konumlarının kişinin haritası üzerine etkilerine bakarak yorumlanır. Eğer uzun süreli etkileri yorumluyorsak öncelikle tutulmaların kişinin haritaları üzerine etkisine bakarız. Haritaları derken; hem doğum haritası hem de ilerletilmiş harita üzerine etkisine bakıyoruz. Eğer tutulma derecesi bir noktaya açı yapıyorsa ozaman bu alan kişinin bu süreçte en çok etkin olacak gündemini belirleyecektir. Tutulmaların olduğu ev konuları da kişinin yaşamında yine etkin olur çünkü herşeyden önce bu alanda transit yapan ay düğümleri vardır. Bu da kişinin yaşamında bazı konuları geride bırakmasına neden olacak, bazı konularda ise yeni dinamikleri yaşamına dahil edecektir. Transitlerde öncelikle Jupiter/Satürn ve Uranüs transitlerini kişinin biliyor olması önemlidir. Hangi evinizde açı yapıyor, güneş ve aya açıları var mı? Yükselen ya da tepe noktasına açı yapıyor mu? Bunlar en önemli ve bilinmesi gereken noktalardır. Bu süreçler hakkında blogdaki ilgili yazılar en altta verilmiştir.


Jupiter size bolluk, bereket ve genişleme olanağı sunar. Bu alanlarda değerlendirilmesi gereken bazı fırsatlarla karşılaşırsınız. Bu süreçte kibir ve tembellik nedeniyle fırsatları kaçırabilirsiniz, dikkat!

Satürn kısıtlama ve ağır sorumluluklar getirir. Bu süreç sizin bazı alanları sorgulamanıza neden olur. Kısıtlamalar getirdiği konularda ihtiyaçlarınızı sorgularsınız. Şimdiye de önemsemediğiniz, maddi manevi tükettiğiniz, müsriflik ettiğiniz alanlara dikkatinizi çeker. O alana dikkatinizi yoğunlaştırarak odağınızı bu konuya çeker. Kişi sürecin sonunda o yaşam alanının ciddiyetini anlar ve üzerine düşen sorumlulukları kabul eder. Olgunlaşır.

Uranüs, değişimin ve özgürlüğün alanıdır. Bunu kimi zaman sarsarak yapar. Uykuda olan yaşam alanlarında sizi sarsar ve ayağa kaldırır. Bu kimi zaman halının tozunu atmak gibidir. Başta kişiyi rahatsız eder. Tozlar gittikten sonra geriye temiz bir halı kalır. Oldukça ergen bir enerjidir. Kimi zaman fazla baskılanan alanlarda yıkıcı çalışabilir.

Neptün ve Pluto transitlerinde ise yaptığı açıların daha etkin olduklarını düşünüyorum. Bu yüzden ev geçişlerinin ana akslara kavuşum yapmadıkça ikinci planda olduğunu düşünüyorum. Elbette etkileri vardır, ancak kişinin yaşamında bunlar geri planda çalışacaktır.


2-Dönüş Haritaları

Bunlarla ilgili en bilinen harita, Güneş Dönüşü / Solar Return haritalardır. Bu kişinin doğum günündeki güneş derecesi baz alınarak çıkarılan haritalardır. Her yıl güneş o dereceye geldiğinde bir harita çıkarılır ve bu harita yorumlanarak yılın gelen konusu ile ilgili fikir sahibi olunur. Genel olarak doğum haritası ile birlikte yorumlanır. Bunun nedeni doğum haritasındaki potansiyelin nekadarının o yıl gerçekleşeceğini öngörmek içindir. Ancak tek başına güneş dönüşü analizlerinin de şaşırtıcı derecede tutarlı olduğunu gözlüyorum. Bu haritada özellikle yükselen burç ve birinci evdeki göstergeler kişinin o yıl içindeki koşullarını tanımlamasında oldukça etkindir.



Güneş dönüşü haricinde diğer göstergeler için de dönüş haritaları kullanılmaktadır. En sıklıkla kullanılan Ay Dönüş Haritaları, özellikle kesin doğum saati olanlarda bir aylık döngü için yorumlanabilir. Güneş dönüş haritasına benzer bir şekilde, ancak bu sefer doğum haritasındaki ay derecesi baz alınarak çıkarılır. Bir yılda 13 ay dönüşü haritası çıkar. Bu haritaların analizleri özellikle kişi için önemli aylar için bakılabilir. bir iş açılışı, evlilik, anlaşma, iş başlangıçları gibi zamanlarda bakılabilir. Elbette diğer öngörü yöntemleri ile birlikte değerlendirilmesi daha sağlıklıdır.


Ayrıca diğer göstergeler için de dönüş haritaları çıkarılabilir. Yine de Güneş ve Ay dönüşü kadar irdelenen haritalar değildir. Bununla birlikte ağır gezegenlerin dönüşleri yaş dönemleri anlamında önemlidir. Ünlü satürn dönüşü fenomeni buna bir örnek olarak verilebilir. Bununla ilgili yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

3-Progresyonlar - İlerletilmiş Haritalar

Kişi doğduktan sonra haritasının da onunla birlikte büyüdüğünü düşünün. Siz aynı kalmadığınız gibi haritanız da aynı kalmıyor. İkincil ilerletmeler olarak anılan progres haritalar en sık kullanılan öngörü haritalarından birisidir. Bu haritalarda varsayımsal bir zaman çizelgesi kullanılır. Bir gün bir yıl kabul edilir. Siz doğduktan sonraki gününüzün gökyüzü değerleri sizin birinci yılınızı gösterir. 15 yıl sonrası için sizin doğduğunuz günden sonraki 15.günün değerlerini kullanırız. Bu haritalar daha çok kişinin iç dinamiklerini bize gösteren haritalardır. Ancak elbette nasıl düşündüğümüz aldığımız kararları etkilediği için hayatımıza da etki eder. Bu nedenle bizler için öngörüde vazgeçilmez dinamiklerden birisidir. Yavaş hareket eden göstergeler çok etkin olmadığı için öncelikle güneş ve ay incelenir. Elbette yükselen ve tepe noktası gibi dereceler de değişir. Bunların doğum haritası ile birlikte açıları bize önemli dönemeçleri gösterir. İlerletilmiş Ay, bu haritada en hızlı hareket eden gösterge olduğu için açıları önemlidir. Transitlerle birlikte yorumlamak herzaman daha güçlü sonuçlar verir. Bununla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz;



Kendi haritanızı daha yakından tanımak ve yeniay/dolunay 'ların sizi nasıl etkileyeceğini öğrenmek için kendi astroloğunuz olmak ister misiniz? Kendim İçin Astroloji eğitimini inceleyin. Eğitim ve analiz seçeneklerinin yer aldığı Kronos Üyelik paketlerini de seçebilirsiniz.

Eğer profesyonel bir astroloji eğitimi almayı planlıyorsanız Geleneksel Astroloji eğitimine katılabilirsiniz. Geleneksel Astroloji Eğitimi içerisinde bazı öngörü yöntemleri de anlatılmaktadır.


Temel Seviye Astroloji bilginiz varsa İleri Seviye Astroloji eğitimi alabilirsiniz.


Öngörü teknikleri üzerine olan ileri seviye astroloji eğitimine kayıt olarak daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

Ileri seviye egitimlerinde bir teknikte bir nokta tetiklendiğinde ne olacağı aktarılır. Ancak uygulamada size danışan daha spesifik konularla gelir. Bu noktada öğrencilerde hangi teknikle neye bakmalıyım ve bu gördüğümü nasıl yorumlarım soruları başlıyor. Buna bir çözüm olarak konuya göre tekniklerin nasıl kullanıldığı anlatılmıştır. Evlilik Tarihlerinin Belirlenmesi, Kariyerde Başarı Zamanlarının Belirlenmesi, Finansal Başarı Zamanları eğitim içinde verilen önemli dersler arasındadır.


Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

bottom of page