top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

Yeniay ve Dolunayların Bireysel Etkisi ve Transitler

Astrolojide Yeniay ve Dolunay Nedir?

Yeniay ve dolunaylar birer süreci tanımlar. Her yeniay fazı bir başlangıç demektir. Yeniaydan iki hafta sonra Dolunay fazında ise yaptığımız başlangıçların sonuçlarını görürüz.


Astrolojide Yeniay Ne Demek? Bireysel olarak bizi nasıl etkiler?

Her yeniay zamanı yeni bir gündemimiz olur, bu hilal gökyüzünde göründüğünde belirmeye başlar. İlk dördün fazına geldiğimizde bir adım atarız.


Astrolojide Dolunay Ne Demek? Bireysel olarak bizi nasıl etkiler?

Dolunay fazına geldiğimizde ise bir farkındalık ya da tamamlanma süreci yaşanır. Karşıt açı olması nedeniyle kimi zaman bitişleri ve ayrılıkları da tetikler. Son dördün fazında revizyonlar yapılır. Kapanan fazda ise arınma gerçekleşir ve önümüzdeki yeniay konularına yer açabilmek için eski konulardan kurtulmaya başlarız.


Yeniay ve dolunayları yorumlamayı pratik bir yolla öğrenebilirsiniz. Süre sınırı olmadan, kendi hızınızda çalışabilirsiniz. Adım adım haritanızı çıkararak hem ders notları hem video dersler sayesinde bilginizi arttırabilirsiniz. Pratik Yeniay Dolunay Yorumlama eğitimi Programlar sayfasında.


Her yeniay ya da dolunay, herkesi etkilemez. Bazı aylar bir astroloğun yorumu tam da sizin yaşadıklarınızı anlatır. Çünkü o ay aslında o yeniay/dolunay/tutulma/retro sizin haritanızda bir gezegeni/ışığı etkilemiştir. Tam o derecede bir göstergeniz vardır ve bu görünür olur. İşte aslında haritanızı tanımak bu nedenle çok önemlidir. Böylece yapılan genel yorumlardan maksimum fayda sağlayabilirsiniz. Eğer halihazırda astroloji danışmanlığı alıyorsanız da nezaman gerçekten danışmanlık almanız gerektiğini daha iyi gözlemlersiniz.

Astrologların bir çoğu harita analizlerini yazarken bu nedenle yeniay/dolunay derecelerini belirtir. Hatta Merkür retrolarının hangi derecede başlayıp biteceğini de söyler. Çünkü bu derecelerde bir bireysel gezegeniniz varsa ozaman bu sizi direk olarak etkileyebilir demektir.

Elbette sadece yeniay ya da dolunaylar etkilemez, aynı zamanda transitler de haritanızda bazı noktalara açı yapar. Böyle zamanlarda da yoğun olarak bu süreçleri hissedebilirsiniz. Peki transit dediğimiz nedir?

Transit Ne Demek?

Nasıl biz doğduğumuzda gökyüzünde gezegenler, güneş ve ay bir burçta yolculuk ediyorsa tam şuanda da gökyüzünde hareket etmeyi sürdürüyorlar. Her biri bir burçta ve belirli bir hızla ilerliyor. Bu göstergeler ilerlerken bazen birim doğum haritamızda yer alan noktalarla aynı dereceye geliyorlar. İşte o zaman bizim hayatımızda bir olay olarak karşımıza çıkıyorlar.


Retro Ne Demek?

Kimi zaman da dünyaya göre hızları yavaşlıyor. Anımsayın, bizden yavaş hareket eden bir treni geri gidiyormuş gibi görürüz. İşte bu yavaşladığı zamanlarda tıpkı o tren gibi gezegeni de bizden geri gidiyor gibi görürüz. Buna da retro hareket diyoruz. Merkür retrolarını artık hepimiz biliyoruz.


Transit gezegen hareketleri, şuan gökyüzünde gezegenlerin sizin haritanız üzerine etkisini vermektedir. Bulundukları burcun sizin haritanızda hangi alana (eve) denk geldiğine göre yorumlanır. Astrolojide Evler hakkında blogda daha detaylı bilgiler de bulunuyor.


Sizin haritanızdaki bir gezegene ya da ay ve güneşe olan açılarına göre de daha kısa tarih aralıkları için daha detaylı yorumlar yapılır.


Güneş Burcu Ne Demek?

“Natal Güneş” sizin doğduğunuz andaki Güneş ‘inizdir. Yani aslında burcum diye bildiğiniz şey sadece doğum haritanızda siz doğduğunuzda Güneş 'in bulunduğu burçtur. Aslında bundan çok daha fazlasına sahipsiniz. Bu nedenle burçlar konusunda bir çok kişi "Ben burcumun özelliklerini taşımıyorum" diyebilir. Çünkü haritanızdaki Güneş her zaman sizi tanımlamaz. Kadın haritalarında çokça eşi ya da babayı tanımlar.


Horoskop Nedir?

Horoskop yani doğum haritası sizin doğduğunuz anda gökyüzünün görüntüsünün dünyadan bakışla iki boyutlu bir çizime indirgenmesidir. Güneş, Ay, Merkür, Venüs, Mars, ASC yani Yükselen burç, MC yani Tepe Noktası sizin haritanızın en belirgin noktalarıdır. Buraya yapılan açılar daha etkindir. Sonrasında Jüpiter ve Satürn ‘e olan açılar önemlidir.


Jenerasyon Gezegeni Ne Demek?

Uranüs, Neptün, Pluto çok yavaş hareket ederler ve sizin doğduğunuz zamanda bir çok kişi ile aynı burç ve derecede olabilirler. Bu nedenle bir jenerasyonu etkilemesi daha olasıdır. Ancak haritanızda “Akslara” yani “ASC yani Yükselende / DSC yani Alçalanda ve “MC yani Tepe Noktasında / IC yani Dip Noktada bir jenerasyon gezegeni varsa ozaman bu gezegene olan açılar da önemlidir.

Transitin olduğu burçta bir gezegen ya da güneş, ay varsa ozaman aşağıdakine benzer konuları da ev konularına dahil edebilirsiniz.

Benzer bir şekilde yeniay ve dolunay haritalarında da eğer aşağıdaki göstergeleriniz üzerinde olduğunda bu konularda bazı gelişmeler yaşanması beklenir.

Güneş: ego / otorite figürleri (patron_baba_kadın için eş) / kalp Ay: kararsızlık / değişkenlik / yön değişikliği / aile / duygusal konular / ev / mülk / Merkür: iletişim/ eğitim / kardeş - komşu /yolculuklar / teknoloji / yazılı metinler / sözleşmeler Venüs: ilişkiler / uyum / genç kadın figürleri / erkek için eş / sanat / sosyal ortamlar / eğlence / para Mars: mücadele / enerji / aksiyon / cesaret / rekabet / tartışma / öfke / agresiflik / kaza Jupiter: finansal konular / şans / iyimserlik / felsefe / eğitim / seyehatler / yabancılar Satürn: sorumluluklar / kısıtlamalar / sorunlar / gecikmeler Uranüs: ani farkındalıklar / farklı / sürpriz / değişim / marjinal / teknoloji / özgürlük / yenilik Neptün: belirsizlikler / yanılsamalar / fedakarlıklar / bağımlılıklar / affetmek / merhamet


Pluto: baskı, gerilim, dönüşüm, kopuşlar, ayrılıklar, suç

Daha detaylı bilgi ve ev yorumları için siteye üye olarak Transitleri Anlamak çalışma notunu ücretsiz indirebilirsiniz.


Üye olarak "Yıl Lordu ve Transitlerin Birlikte Kullanımı" seminerine ücretsiz katılabilirsiniz. Geçmiş seminer kayıtlarını üyelere özel alandan izleyebilirsiniz. Üyelik sayfasından sunulan diğer imkanları da inceleyebilirsiniz.


Örnek olarak Satürn 'ün Güneş 'e olan transtileri ile ilgili yorumları okuyabilirsiniz;

bottom of page