top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

Dönüş Haritaları ve Yaşamımızdaki Önemli Yaşlar


Doğum haritası analizi bir kişinin yaşamındaki potansiyelleri, güçlü ve zayıf yanlarını, kişinin yaşamında gerçekleşmesi muhtemel olayları/olasılıkları gözlememize yardımcı olur. Bununla birlikte öngörü için bir çok teknik kullanılır. Öngörü dediğimiz geleceğe dair olasılıkları değerlendirdiğimiz yorumlardır. Bu öngörüler yıllık ya da yaşamın belirli dönemleri için yapılabilir. Klasik ve modern yöntemler birbirinden farklıdır. Günümüzde bir çok astrolog modern yöntemleri kullansa da son dönemlerde klasik tekniklere dönüş göze çarpmaktadır.

Klasik teknikler daha kesin ifadeler ve yorumlar yapar. Daha detaylı çalışma gerektirir. Eskiler en az üç teknikte aynı yorumu yakalarsanız ozaman güçlü bir olasılıktan bahsedebilirsiniz derler. Modern yöntemler daha geniş bir zaman aralığı için daha esnek yorumlarda bulunur. Her iki tekniği birlikte kullanmanın daha sağlıklı işlediğini gözlemekteyim.

Üye Olarak sitedeki e-kitapları okuyabilirsiniz.


Gezegenler, Güneş ve Ay biz doğduğumuzda belli bir burcun belli bir derecesindedir. Biz bu anın bir fotoğrafını çekeriz ve bu bizim doğum haritamız olur. Anın haritasıdır. Ancak göstergeler yörüngelerinde hareket etmeye devam ediyordur. Dünyadan bakış açısıyla onları burçlarda hareket ederken gözlemeye devam ederiz. Bir turunu tamamlayan gösterge yine bizim doğduğumuz andaki o dereceye tekrar döner. İşte klasik yöntemler arasında yer alan dönüş haritaları, bir göstergenin kişinin doğum haritasındaki noktaya dönüşünü temsil eder. Bu yöntemi göstergenin temsil ettiği konuları irdelemek için kullanabiliriz. Genel olarak her yıl kişinin doğum günü için çıkarılan Güneş Dönüşü* haritaları ise kişinin önündeki bir yıllık süreç hakkında genel bilgi verir. Ancak bir dönüş haritası çıkarmadan da bu göstergelerin dönüş zamanlarına göre yorum yapabiliyoruz. Bir çok kişinin bildiği ve ürkerek beklediği Satürn dönüşünün gerçekleştiği yaklaşık 30 yaşın kişinin yaşamında kilit bir sene olması gibi.

Şimdi kişinin doğum anından sonra yaşadığı bu döngülere bir göz atalım, yaşamınızdaki bu yaş civarlarını anımsamaya çalışın. Hayatınızda büyük dönemeçler ve önemli kararlar zamanı mıydı? Deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz?

Doğum anı: Her yıl kişinin doğum gününe göre çıkarılan Güneş Dönüşü/Solar Return haritalar adı üzerinde kişinin doğduğu gün güneşin bulunduğu dereceye göre çıkarılır. Yani astrolojik olarak bizim için her yıl yeniden doğarsınız. Yaşamınızda her yıl yeni bir döngü başlar, doğum gününüzü kutlamak için oldukça güçlü bir sebep aslında. Astrolojide bu döngüyü doğum haritası ile birlikte değerlendiririz. Doğum haritasının her yıl bu potansiyelin nekadarını ortaya çıkaracağına bakarız. Ben bireysel olarak güneş dönüşü haritasının tek başına da yılın genel durumu hakkında genel bilgiler verdiğini gözlüyorum. Ancak transitlerle birlikte değerlendirmenin daha sağlıklı olduğu kanısındayım. Bu nedenle analizlerde bu ikisini birlikte sunuyorum.

2 Yaş: İki yaş civarında Mars tüm burçları gezip tekrar sizin doğduğunuz zamandaki dereceye gelir. Mars denilince aklımıza gelen kavramlar; hareket, kavga, mücadele, bağışıklık sistemidir. Mars, bağışıklık sistemini gösterdiği için bu dönem ateşli hastalıklar gündeme gelebilir. İki yaş çocuklarını gözlemleme şansınız olmuşsa eğer herşeyden önce hareketlidir, herşeyi kendi başına yapma isteği vardır. İtirazlar, hırçınlık göze çarpabilir. Israrcı olduğunuzda kaşığı fırlatmalar olasıdır.

Bu yaştan sonra da her iki yılda bir Mars dönüşü yaşarız. Bir işe başlama kararı, bir ilişkiye adım atmak, ya da bir spora başlamak gibi hayatımızda adım attığımız bir alan olur. Bu Mars dönüş haritaları ile detaylı gözlenebilir. Ama haritanızı bilmiyorsanız bile kendinize sorun; hayatımın hangi alanında sürekli yenilik peşindeyim? Her iki yılda bir başladığım yeni bir döngü var mı? En çok hangi konuda mücadele ediyorum? Beni harekete geçiren ne? Bunlar haritanızda size Mars ile ilgili bir çok fikir verecektir. Eğer bu konuda bazı problemler yaşıyor, başladığınız işi bitiremiyor ya da sürekli duvara tosluyorsanız ozaman doğum haritanızda Mars 'ı incelemeniz gerekiyor demektir.

12 Yaş: Oniki yaş civarında şans gezegeni Jupiter tüm burçları gezip tekrar sizin doğduğunuz zamandaki dereceye gelir. Ama 12 yaşında nasıl bir şans yakalayabilirim diye sorabilirsiniz. Jupiter aynı zamanda eğitim gezegenidir. Kişiye bilgelik getirir. Nasıl bir eğitim alacaksınız ve gelecek güzel günlerinizin nasıl olacağını 12 yaşınızı anımsayarak değerlendirebilirsiniz. Bu yaş artık ilkokul seviyesinden çıkıp (eskilerin) ortaokula başladığı zamandır. Yavaş yavaş kişinin eğitim hayatının şekillenmeye başladığı bir zamanı gösterir.

24 Yaş: İkinci Jupiter dönüşü. Jupiter tekrar haritanızda aynı noktaya geldiğinde Üniversite eğitiminizin bittiği ve yaşama atıldığınız zamana denk gelir. Ve bu bir önceki sürecin nasıl geçtiği ile de oldukça ilgilidir. Bu süreci iyi değerlendirebilmişseniz şimdi karşınızda size şans ve fırsatlar sunabilecek bir yaşam olabilir. Bir sonraki dönüşe kadar yaşamın size sunduğu "bilgelik" fırsatları olacaktır. Jupiter aynı zamanda uzun yolculukları da temsil ettiği için kişi burada yurtdışına çıkmak ya da ülkesinde kalmak arasında seçimler yapmak durumunda kalabilir. Burası özgürlüğünüzle ilgili kararlar verdiğiniz bir zaman olabilir. Bir çocuk yapmak istiyor musunuz? Yoksa dünyayı dolaşmak niyetinde misiniz?

29/30 Yaş: Satürn bu yaş civarında doğum haritanızdaki noktaya gelir ve sizden biraz gerçekçi olmanızı ister. Uzun saçlar kesilir, çılgın gençlik kıyafetleri anı olarak dolabın derinliklerine kaldırılır ve takım elbiseler çıkar. Hayatınızı nasıl kazanacağınız hakkında endişeler baş gösterir. Yürümeyen ilişkiler bitirilir. İyi düşünülmeden alınmış evlilik kararları bozulur. Sürecin sonunda artık gençlikten yetişkinliğe adım atmış bireyler vardır. Önemli ve ciddi kararlar almışlardır. Kararlarının sorumluluklarını alabilenler orta yaş döngülerinden hasarsız çıkabilirler. Eğer bu dönemeçte "hayallerini derinden keserlerse" ortayaş dönemecinde bir krizle karşı karşıya kalabilirler.

36 Yaş: Üçüncü Jupiter dönüşü. Eğer ilk iki dönüşte bazı doğru adımlar atamamışsanız şans gezegeni Jupiter size bir fırsat daha sunar. Burası doğru adımları atanlar için bir terfi şansı sunabilir. Elbette Jupiter 'in getireceği fırsatlar ve şanslar için söylemekten bıkmadığım bir söz var; "Kısmete Hizmet Gerek". Bu süreçten önce nasıl davrandığınıza Jupiter dönüp bir bakacaktır; karınca mıydınız yoksa ağustos böceği mi? Ama bu dönemi kişisel gelişme ağırlık vermek olarak da gözleyebilirsiniz. Daha fazla okuma ve gezme imkanı bulduğunuz bir dönem olabilir. Bu süreçte Yoga gibi disiplinlere yönelen, ruhunu daha yakından tanımaya çalışan, daha fazla bilgelik peşinde koşan insanlar gözlersiniz.

Göstergelerin aynı noktaya gelmesinden ayrı olarak bir de bu noktaya yaptıkları açıları değerlendiririz. Örneğin Pluto karesi yine kişi için önemli dönemeçlerden birisidir.

36/43 yaş: Pluto bu yaş civarında doğum haritanızdaki Pluto ile gerilimli bir kare açı yapar. Elbette doğum tarihinize göre Pluto 'nun yörüngesi nedeniyle bu aralık değişir. Ancak Pluto karesinin etkisini hissedersiniz. Yaşamınızda bir alanda güç savaşları yaşayabilirsiniz. Ya da sizi köklü değişimlere itecek güçlü ve derin deneyimler yaşarsınız. Bu süreçte önemli olan kendinize ne kadar dürüst olabildiğinizle ilgili. Pluto herzaman psikanalizle ilgili olduğu için kişi bu dönemde derin terapilere yönelebilir. Bu süreci tamamladıktan sonra yaşanan değişim köklüdür ve bazı konuları bir daha geri dönmemek üzere arkanızda bırakırsınız. Bu bir çeşit arınma ve iyileşme sürecidir. Sağlıksız olan geride kalır.

Bu süreçten sonra bir ortayaş krizi başlar. Yavaş gezegenlerin sert açıları ile kişi aldanma, aldatma, özgürlük ve gerçeklerle yüzleşme krizleri ile yeni bir olgunluk deneyimine adım atar. Bu süreçle ilgili yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

Duyurular

bottom of page