top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

Chiron ve Şifacılık


"Yarayı açan iyileştirir."

Şimdilerde transit Uranüs, Chiron' un keşfedildiği zaman bulunduğu derecelerden geçiyor. Olasılıkla bu süreçte Chiron üzerine çok fazla yazıp çizeceğiz. Temsil ettiği konularda ise hızlı gelişmeler karşımıza çıkabilir. Özellikle şifacılık ve eğitmenlikle ilgili, yeni ve modern yöntemler gündeme gelebilir. Chiron 'a biraz daha yakından bakalım ve önümüzde bizi bekleyen konuları daha iyi anlamaya çalışalım.

Chiron, 1 Kasım 1977 yılında keşfedildi. Satürn 'den sonra ve Uranüs 'den önce yer alır. Satürn, çıplak gözle görebileceğimiz son gezegendir. Uranüs, bu nedenle daha üst bir bilgiyi temsil eder. Çünkü, onunda birlikte artık görünenin ötesine geçmeye başlarız. Chiron ise bu ikisinin arasında bir yerde, bize görünmeyenle görünen arasında bir geçiş noktasındadır. Astrolojide göstergelerin sembolizmi oluşturulurken dikkat edilen bir kaç nokta vardır. Bunlardan en önemlisi göstergenin keşfedildiği dönemin nasıl bir süreç olduğu. Keşfedildiği anın haritası ikinci bakılan parametredir. Sonrasında ise ona verilen ismin mitolojisi incelenir.

Öncelikli olarak 1977 yılında neler ön plandaymış bunu inceleyelim; özellikle fırtına ve aşırı yağış nedeniyle gelen doğal felaketler gözlüyoruz. Bunu daha sonra keşif haritasındaki su elementi yoğunluğunda da gözleyebiliyoruz. Uçak kazaları ise öne çıkan diğer konu. Elbette bu da aynı yıl içinde Satürn ve Uranüs 'ün sabit burçlarda aralarında bir kare açı olmasından da kaynaklanıyor. Bu süreçte aynı zamanda internet protokollerinde de ilerleme kaydedilmiş ve Amerika ve İngiltere arasında ilk testler yapılmış. İnsülin üretimi için ilk adımlar atılmış. Star Wars serisi başlamış.

Uranüs Mayıs 2018'den beri Boğa burcunda. Bu süreçte, insülin kullanımı yerine kalıcı tedaviler araştırılmaya başlanmıştır. Belki de 7 yıl sonunda gerçekten kalıcı bir tedavi bulunabilir. Habere buradan ulaşabilirsiniz.

Sadece bununla kalmayıp doğuştan gelen rahatsızlıklar ya da gen tedavileri ile ilgili yeni gelişmeler ve kalıcı tedaviler gündeme gelebilir.


Chiron 'un keşif haritasına baktığımızda ise hemen Güneş ve yanındaki Uranüs gözümüze çarpıyor. Bu ikilinin akrep burcunda olması ve 1977 yılında Uranüs 'e Aslan burcunda yer alan Satürn 'ün kare açısı bize uçak kazalarını göstermektedir. Elbette su elementindeki yoğunluk ve yine Uranüs 'ün Akrep burcunda yer alması, karşımıza sudan kaynaklanan ölümleri getirebilir. Bu haritada en dikkat çekici olan Chiron haricinde toprak elementinde hiç bir göstergenin olmaması. Toprak elementi maddeyi ve bu dünya üzerinde beş duyumuzla algıladıklarımızı gösterir. Chiron, burada birşeyleri somutlaştırma kapasitesine sahip tek gösterge. Bu nedenle aslında haritalarımızda kironun temsil ettiği konuları fiziksel dünyada gözleyebilmeliyiz. Boğa burcunda yer alması nedeniyle de bu dinamiği aslında beş duyumuzla algılayabiliyor olmamız gerek. Elbette sabit bir burç olan Boğa 'da yer alıyor olması nedeniyle kalıcı konuları temsil eder. Eğer bir rahatsızlıktan ya da şifadan bahsediyorsak bu kronik rahatsızlıklar ya da kalıcı tedavileri gösterir.

Gök cisimlerinin isimleri astrologlar tarafından değil, bilim adamları tarafından seçilir. Bu seçimlerin tesadüf olmadığı aşikardır. Bununla ilgili Neptün 'ün isminin nasıl seçildiğini buradan okuyabilirsiniz.

Yaralı Şifacı olarak tanımlanan Chiron, genelde astrolojide kişinin iyileşmeyecek bir yara aldığı alan olarak tanımlanır. Bu noktada ise en çok mitolojisinden faydalanılmıştır. Mitolojik öyküsünde Chiron, Philia ve Kronos(Satürn) 'un çocuğudur. Kronos 'tan saklanmak için kısrak kılığına bürünmüş bir su perisidir Philia. Chiron ise yarı at yarı insan olarak doğar. Philia doğan çocuğunu gördüğünde onu reddeder ve tanrılara onu bir ağaca çevirmesi için yalvarır. Tanrılar Philia 'yı ıhlamur ağacına çevirirler. Chiron, ölümsüzdür ve ailesi tarafından reddedilmiştir. Apollo tarafından eğitilen Chiron, daha sonra tanrıların çocuklarını yetiştirir. Ancak kendi öğrencisi olan Herkül 'ün sentorlarla kavgası sırasında, onun ölümcül oklarından biri ile yaralanır. Chiron bir ölümsüz olduğu için bu yara onu öldürmez. Ancak yarasını iyileştirebilmek için sürekli bir çare arar. Bu arayış onu bir şifacı yapar. Kendi yarasını iyileştiremese de başkalarını tedavi edebiliyordur. Herkül, hocasının acısını dindirmek için bir çare bulur. Zeus tarafından cezalandırılan, hergün bir akbaba tarafından ciğeri parçalanan Prometheus 'un yerini almak. Onun kurtuluşu için tek yol, bir ölümsüzün onun yerine ölmeyi kabul etmesidir. Chiron, onun yerine geçmeyi kabul eder. Bu fedakarlık, Zeus tarafından ödüllendirilir. Chiron öldükten sonra onu gökyüzünde bir takım yıldızına çevirir.

Mitoloji karşımıza bir şifacı çıkarıyor. Acısından kurtulmak için, doğduğundan beri onunla olan ölümsüzlüğünü feda ediyor. Fedakarlık ve şifacılık herzaman birlikte anılan iki kavramdır. Mitte ise kendi acısıyla birlikte başkasının da acısını dindiren bir kahraman görüyoruz. Bu çözümü şifacıya getirense yine yarayı açan Herkül.

Astrolojide Satürn sınır çizmek, Uranüs ise bu sınırları aşmakla ilgilidir. Ayrıca başkalarından farklı olabilme cesaretidir. Mite tekrar dönecek olursak, "sıradan" bir çocuk olmadığı için reddedilen bir sentor var karşımızda. Yarısı insan, yarısı hayvan. Bu arada kalmışlık sembolojisi burada da karşımıza çıkıyor. Chiron kimi zaman bizim "cam tavanımız"dır. Aslında var olmayan bir sınırdır. Fiziksel olarak orada olmasa da sizi engelleyen bir "tavan" vardır. Kendinizi aşmaya çalıştığınız, araştırdığınız, çözmek için uğraştığınız konu aslında kilit noktasıdır. Chiron 'un sembolünün bir anahtar olduğunu unutmayın. Sizi, sınırlarınızdan kurtaracak ve görünenin ötesine taşıyacak olan anahtar.

Elbette Chiron 'un, herzaman eğitmenleri ve akıl hocalarını temsil eder. Eğer haritalarda etkinse bir şifacı kadar bir eğitmeni de gösteriyor. Bu sizin akıl hocalarınızın nasıl birisi olacağını gösterdiği gibi, sizin de nasıl bir eğitmen olduğunuzu ifade edecektir.

Chiron 'un sonrasında Uranüs olduğunu anımsayın. Bu artık bizim göremediğimiz bir alana geçiş noktası. Burası sınırlamalardan kurtulduğunuz bir alan. Bu nedenle, Chiron çözümlemesi sağlıklı yapıldığında aslında kişinin yaşamında bir kurtuluş yaşaması beklenir.

Chiron 'un keşfedildiğinde toprak elementinde olması nedeniyle fiziksel rahatsızlıkları da gösterdiğini gözlüyorum. Bu rahatsızlıklar daha çok aileden gelen kalıtsal ve/veya doğuştan gelen kronik rahatsızlıklar oluyor.

Tüm bunların ışığında, Chiron haritanızda sizi acınızdan kurtulmak için birşeyden vazgeçmeye itebilir. Bu fedakarlık aynı zamanda başkalarına faydalı olacağınız alanı gösterecektir. Bireysel haritalarda nasıl çalıştığı ile ilgili bir örnek harita incelemesi yakında yayınlayacağım. Ancak kendi haritalarınızda Chiron 'u yorumlamadan önce en çok hangi konuyu araştırdığınızı bulmaya çalışın. Chiron 'un bulunduğu alanda kişilerin kendilerini yetersiz, eksik hissettiklerini gözlüyorum. Bu çoğunlukla bir yanılsamadan ibaret olabiliyor. Yine de bu eksikliği kapatmak için çok fazla araştırdıkları, bu konuda bir çok yöntem öğrendikleri bir alan. Bu size, anahtarı bulmak için bir fikir verebilir.


Bunlar da ilginizi çekebilir.

Ebru Tansoy

09.05.2019

bottom of page