top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

Yükselen Burç ve Türkiye 'de Yaz Saati Uygulamaları

Yükselen Burç Nedir?

Yükselen burç yaşama açılan kapımızdır. Sizin hayatı nasıl gördüğünüzü gösterir. Doğumunuz kolay mıydı yoksa zor muydu? Şartlarınız ve koşullarınız nasıldı? Hayat sizi kucakladı mı yoksa soğuk bir karşılama ile mi yüzleştiniz? Tüm bu sorular yaşama dair "tavrınızı" gösterecektir. Eğer dostluk ve sevgi dolu bir ortama doğmuşsanız yaşama daha olumlu bakan biri olacaksınızdır. Hayat destekleyicidir ve yaşamınızda sevgi dolu bir ortam yaratma çabasında olacaksınızdır. Eğer zor bir doğumla karşılaşmış, annenizin zorlu bir dönemine denk gelmişseniz muhtemelen yaşam sizin için mücadele edilecek bir yer olarak. Hayatınızı bir zorlukla karşı karşıya kalırsanız diye önlemler alarak geçirebilirsiniz. Karşınızdaki herkes ve herşey sizin için bir savaş alanı olur. Ve ihtiyacınız olacak savaş aletleri ile donatırsınız kendinizi. Bu nedenle yükselen burcunuz sizin ilk tavrınızı verir. Modern astroloji buna maske dese de aslında bir maskeden fazlasıdır. Persona denilen tanım dilimize maske olarak geçse de aslında kişiliktir. Bu kişinin görünümünden seçimlerine, ana motivasyonlardan başkalarına yaklaşımına kadar herşeyi belirler. Bu yüzden iyi anlaşılması gerekir.

Yükselen burç kimi zaman tek başına kişinin tavrını anlamaya tek başına yeterli değildir. Kimi zaman yükselen burçta yer alan bir gezegen kişinin hem görünümü hem de tavrını değiştirecektir. Bununla ilgili daha önce blogda yayınlanan Basit Rektifikasyon ve Yükselen Burcu Belirleme yazı dizisini okumanız faydalı olacaktır. Doğum haritanızı daha yakından tanımak için Yazılı Doğum Haritası Analizi alabilirsiniz. Bu analiz Kariyer, Finans, İlişki, Aile ve Sağlık konularında potansiyelleriniz, şanslı ve dikkat edilmesi gereken zamanları içerir.



Doğum Saati Hesaplama

Doğum saatini bilmek elbette bu noktada çok önemli. Çünkü yükselen burç dediğimiz kavram sizin doğduğunuz saatte bulunduğunuz şehirdeki ufuk çizgisine denk gelen burcu gösterir. Dünyanın çevresinde dönen bir burçlar çemberi düşünün. Yaklaşık olarak her iki saatte bir burç yükselir. Haliyle bir saatlik kayma kimi zaman yükselen burcun değişmesine yol açar. Bu yüzden de kişi doğduğu zaman yaz saati uygulamasının olup olmadığını bilmek zorundayız.



Türkiye Saat Dilimi

Yaz saati uygulaması astroloji için çok önemli bir konu. Bir doğum haritasını doğru çıkarabilmeniz için kişinin doğduğu saatin kesin olması gerek. Bu noktada hesaplamalar yaparken Greenwich* sıfır noktasını baz alarak diğer hesaplamaları yapıyoruz. Türkiye 'de ise yaz saatleri anomali gösterebiliyor. Yani bazı yıllarda yaz saati uygulaması yapılmış ama bazı yıllarda bu uygulamadan vazgeçilmiş. Örneğin 8 Eylül 2016 itibari ile yaz saati uygulamasının yıl boyunca devam edilmesi kararı alındı. Ve biz o tarihten itibaren Greenwich ile 3 saatlik bir saat farkı yaşıyoruz.

Astrolojik olarak hesaplamalar yapılırken de bu 3 saatlik farkı gözönünde bulundurmak durumundayız. Bu hesaplama yapmasanız bile kontrol etmeniz gereken bir nokta. Artık telefon ya da bilgisayarlar hızlıca bizlere haritaları çıkarıp verse de yaz saati nedeniyle kimi zaman hatalı sonuçlar verebilir. Bu yüzden çıkardığınız haritayı kontrol etmeniz gerek. Bunun için saat farkı olarak kaç saat olduğunu programın size verdiği datalardan kontrol edebilirsiniz. Burada kontrol ederken doğum saatiniz ile universal time arasındaki saat farkına bakın. Bu saat farkını da yaz saati tablosundan kontrol edin. astrokronos.com/tablolar sayfasından güncel tabloya ulaşabilirsiniz.


Astrokronos üzerinde iki farklı kaynaktan karşılaştırmalı olarak kontrol edilmiş bir listeyi yayınladım. Bu liste elimizdeki en güvenilir liste şuan. 2014 yılında Nuri Güçtekin 'in yaptığı çalışma baz alınmış ve time and date 'den karşılaştırmalı olarak kontrol edilmiştir. Bu nedenle bu tabloyu kontrol listesi olarak kullanabilirsiniz.


Aşağıda 1983 yılına ait bir harita göreceksiniz. Bu tarihlerde Türkiye 'de bir boylam değişikliğine gidilmiş ve yaz saatinin üzerine bir saat daha eklenmiş. Yani Greenwich ile aramızda 4 saatlik bir saat farkı oluşmuştur. Doğum saati 12 PM olarak gözükür, universal time ise 8:00 olarak belirtilmiştir. Burada arada 4 saatlik bir fark görüyoruz. Bu kontrol edilmesi gereken değerimizdir.




1983 -1984 yıllarında doğan kişilerde özellikle yaz saati kontrol edilmelidir. Bu yıllarda yaz saati uygulaması dışında bir de boylam değişimine gidildiği için +4 gibi bir farka ulaşılmıştır.


Örneğin 1978 yılından sonra tıpkı şuan olduğu gibi yaz saatine geçilmiş ancak kış saatine geri dönülmemiştir. Haliyle 1983 yılına kadar hep yaz saati uygulaması geçerli olmuştur.


*Greenwich Londra'nın güneydoğusunda yer alan bir semttir. Boylamların derecelendirilmesinde 0 olarak kabul edilir. Birleşik Krallık'ın en büyük 2. gözlemevidir. 51° 28′ 44″ kuzey enlemleri ve 0º 0' 0" doğu/batı boylamlarında bulunduğu varsayılır. Başlangıç meridyeninin geçtiği yer olarak kabul edilir. Bunun nedeni meridyenleri İngilizlerin bulmasıdır.


Bunlar da ilginizi çekebilir;

bottom of page