top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

Basit Rektifikasyon ve Yükselen Burcu Belirlemek Bölüm 1 - Fiziksel Görünüm

Rektifikasyon Nedir?

Rektifikasyon yani doğum saati hesaplama işlemi için harita sahibinin yaşadığı olayların net tarihlerini kullanırız. Bu tarihlerde gerçekleşen olayları ilerletilmiş teknikleri kullanarak yükselen derecesinde bir netlik sağlamaya çalışırız. Oldukça uzun ve detaylı bir işlem gerektirir. Astroloji programları son zamanlarda bu işlem için destek verse de kanımca manuel yapılan hesaplamalarda daha sağlıklı sonuçlar aldığımızı düşünüyorum.


Doğum haritanızı Doğum Haritası sayfasından çıkararak hangi evinizde hangi göstergenin olduğunu görebilirsiniz.


Astrolojiye yeni ilgi göstermeye başlayan herkes burcundan sonra yükselenini ve ay burcunu merak eder. Doğum saatini öğrenme şansı olanlar için yükselen burç hesaplamak astroloji programları ile artık çok kolay. Yükselen burç öğrenmek için Türkiye için çıkarılmış bazı tablolara da rastlayabilirsiniz. Ancak tablolar yoluyla öğrendiğiniz yükselen kimi zaman yanıltıcı olabilir. Yaklaşık her iki saatte bir yükselen burç değişir. Bu kimi zaman 2 saatten kısa bir süre olabilir. Burç değişimine yakın bir zamanda iseniz 4 dakikada bile yükselen burcunuz farklı olabilir.


Rektifikasyon Hesaplama

Doğum saatinizi yaklaşık olarak ne kadar iyi bildiğiniz önemli. Örneğin akşam doğmuşum ile 8 ile 9 arasında bir zamanda doğmuşum demek arasında büyük bir fark var. Bir saatlik bir zaman aralığında yükselen burcunuzu oldukça net bir şekilde belirleyebiliriz. Ancak akşam belirsiz bir saatteki doğum için yükselen burç belirlemek oldukça zordur.

Yükselen burç, doğum haritası hesaplamasında aslında temel bir noktadır. Doğum saati kesin olduğunda derecesi ve dakikasına kadar net bir yükselen hesaplayabiliriz.


Doğum Saati Öğrenme

Doğum saatini öğrenmek için hastaneye de başvurabilirsiniz. Eğer doğduğunuz hastane hala faal ise kayıtlara ulaşma şansınız var. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda doğum saatimi öğrenmek istiyorum diyenlere rektifikasyon yani doğum saati belirleme işlemi önerilir.


Rektifikasyon yani Doğum Saati Belirleme Yöntemi ve Fiziksel Özellikler

Yükselen burç ve birinci ev bizim dış görünüşümüz hakkında en çok bilgi alacağımız noktadır. Haliyle bu burca hangi göstergelerin açı yaptığı önemli. Elbette yükselen burcun da kendince fiziksel özellikleri vardır ancak tek başına yeterli değildir. Dış görünüşe bir çok faktör etki eder. Bu noktada Horary üstadı William Lilly 'ye saygı duruşunda bulunmak gerek. Horary sorularında kişiyi tanımlarken verdiği detaylar çok çarpıcıdır. Bu kadar detaya inmeden de kendi haritanıza bakarak bazı noktaları yakalayabilirsiniz.




Yükselen Burç Hesaplama

Yükselen Burç Hesaplama yani rektifikasyon işlemi detaylı hesaplamalar içeren bir tekniktir. Yine de kendi haritanız üzerinden çalışmak isterseniz ilk olarak fiziksel görünümü inceleyerek başlayabilirsiniz. ASC yani yükselen burç derecesi size dış görünüşünüz hakkında bir fikir vermelidir. Burada kimi zaman yara izleri, benler, doğum lekeleri de bize bir bilgi verir. Mars, Satürn ve Güney düğümün yerleşimi ve açıları kontrol edilmelidir.


Bir çok astrologdan duyulan terimler vardır, venüsyen, jupiteryen... Bu aslında burcun değil, gezegen ve ışıkların etkisinin görünür olması nedeniyledir. Burçlar da elbette etkindir ama burcun yöneticisi ve onunla ilişkisi çok daha önemlidir. Her yükselen Terazi 'nin aynı olmadığını siz de farkedebilirsiniz. Yine de insanların yükselen burçlarını sezebilirsiniz. Size bazı ipuçlarını verebilir. Bu noktada biraz daha derinleşelim. Rektifikasyon aşamasında en zorlu olan yükselen burcu bilmektir. Buru biliyorsanız dereceyi belirlemek öngörü tekniklerine nekadar hakim olduğunuzla ilgilidir. Pratik yaptıkça artık bu noktaları rahatlıkla gözlemeye başlarsınız.


Peki kendi başınıza yükselen burcu belirleme şansımız yok mu? Bununla ilgili pratik yöntemleri sizinle bir yazı dizisi olarak paylaşacağım. Öncelikli olarak fiziksel görünümle ilgili bir iki örnek vermek istiyorum. Böylece görsel olarak bizi etkileyen noktaları belirleyebiliriz. Siz de yükselen burcunuzu belirlerken öncelikli olarak sadece bu burca yönelmek yerine aşağıda anlatacağımız detayları kendi haritanızda inceleyebilirsiniz.


Bir haritada Satürn daha kemikli bir yapı gösterirken bir Venüs daha kadınsı hatlar ortaya koyabilir. Şimdi fiziksel olarak birbiri ile yakın özellikler barındıran oyuncunun haritalarını inceleyelim. Benzerlikleri ve farklı olan noktaları bulalım. Bunların fiziksel özelliklerine nasıl yansıdığını gözleyelim. Bu seride daha çok Merkür 'ün etkin olduğu örnek haritaları inceleyeceğiz. 

Daha fazlasını okumak ister misiniz?

Bu özel yazıyı okumaya devam etmek için astrokronos.com sitesine abone olun.

bottom of page