top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

Astrolojide Venüs 'ün Sabah Yıldızı ve Akşam Yıldızı Olması

Doğum haritasında Venüs 'ün bulunduğu burç ve eve göre yorumlarına aşina olabilirsiniz. Ancak geleneksel astrolojide göstergelerin gücünü incelerken bir çok faktörü daha ön plana alıyoruz. Modern astroloji açılara önem verirken geleneksel astroloji daha çok gezegenlerin gücüne daha fazla değer vermiştir.

Tüm gezegenlerin Güneşe göre olan konumları güçlülük veya zayıflık göstergesi olarak incelenir. Özellikle Güneş 'e yakın olmak yani astrolojide bilinen adıyla "Yanık" olma durumu en zararlı göstergelerden birisidir. Bir göstergenin Güneş ile kavuşumu ise Cazimi olarak kabul edilmiştir. Bu kimi astrologlar tarafından özellikle bir güç göstergesi olarak kabul edilse de bazı astrologlar bunun bir gezegenin başına gelebilecek en kötü durum olarak nitelendirir. Bir hasta için açılmış bir soru haritasında hastalığın en ağır zamanı olarak anılır.

Güneş ile kavuştuktan sonra gezegen güneşten giderek uzaklaşır. Bu geçiş esnasında göksel olarak da gezegenin Güneşten önce ya da sonra doğduğunu ve battığını gözleriz. Kavuşum ise bu geçişin kritik sürecini bize anlatır. Şartların değişimini bu süreçte görebiliriz.

Eğer Venüs, Güneş 'ten sonra doğuyorsa haliyle Güneş 'ten sonra batıyor demektir. Bu nedenle de gece onu gökyüzünde çıplak gözle izleyebiliriz. Unutmayın ki insanoğlu göremediği ve gözleyemediği herşeyi tehlikeli görmüştür. Bu nedenle onu gece göremediği, Güneş 'ten önce doğduğu zamanları riskli bulmuşlardır. Venüs, Güneş 'ten önce doğduğunda Lucifer yani Sabah Yıldızı olarak anılmıştır. Lucifer Morningstar karakterini oynayan Tom Ellis 'in haritasında Venüs Akrep burcunda ve gerçekten de sabah yıldızı konumundadır.

Lucifer, latincede "Işık Getiren" anlamına geliyor. Ancak Eski Ahit 'de cennetten kovulan Şeytan için de bu tanımlama kullanılmıştır.


Doğum haritasında Venüs 'ün sabah yıldızı olup olmadığını nasıl kontrol edebilirsiniz. Eğer doğum haritasında Venüs 'ün bulunduğu burcu biliyorsanız bu kolay;


Güneşinizin bulunduğu burca göre hangi sırada olduğunu kontrol edebilirsiniz. Eğer Venüs, güneşten sonraki bir burçta ise ozaman akşam yıldızıdır. Eğer Güneş 'ten önceki bir burçta ise ozaman sabah yıldızı olacaktır.




Örnek olarak Arthur Conan Doyle 'un haritasına bakın, Güneş İkizler burcunda, Venüs ise Koç burcundadır. Koç zodyakta ilk burçtur. Sonra sırasıyla Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık gelir. İkizler, Koç burcundan sonra geldiği için Arthur Conan Doyle 'un Venüs 'ü sabah yıldızı konumundadır.



Şimdi bir de Nicole Kidman 'ın haritasına bakalım; Nicole Kidman 'ın Güneş 'i yine İkizler burcudur. Venüs ise Aslan burcundadır. Aslan, İkizlerden sonra gelen bir burç. Demek ki Venüs burada akşam yıldızı konumunda.



Peki, sabah ya da akşam yıldızı olması bize neyi ifade eder?


Sabah yıldızı konumundaki Lucifer için daha eril bir Venüs diyebiliriz; daha fazla insiyatif almaya eğilimdir. İlişkiler konusunda daha dışa dönük ve mücadeleye açıktır. Oysa akşam yıldızı konumundaki Venüs ilişkiler konusunda daha çok insiyatifi karşı tarafa bırakmaya, daha fazla kendine dönük yaşamaya meyilli olabilir. Bu da aslında Venüs gibi dişil bir göstergeden beklediğimiz bir etki olduğu için eski metinlerde akşam yıldızı Venüs için daha güçlü görülmüştür. Yine de burada durup tekrar düşünmek gerek, sabah yıldızı konumundaki Venüs, Güneş 'in boyunduruğundan çıkmış bir Venüs olarak belki daha feminist bir noktada duruyor olabilir.


Bunlar da ilginizi çekebilir;

bottom of page