top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

Doğum Haritasında Merkür Balık Burcunda

Bir doğum haritasında Merkür Balık burcunda olduğunda nasıl yorumlarız? Astroloji kitaplarından alacağınız klasik yorumlar Merkür 'ün daha sezgisel, sanata eğilimli ve ruhsal konulara ilgili olacağı yönündedir. Merkür bu burçta rahat etmediği için yanılgılara neden olur. Aynı zamanda rasyonel olmakta zorlanır ve detayları atlama riski vardır. Bir haritada Merkür, bulunduğu  burç ve yerleşim dışında etkiler barındırır. Geleneksel astrolojiye göre özellikle yerleşimi, asalet ve yöneticisi ile ilişkisi incelenir. Örnekler üzerinden bakalım ve Merkür 'ün her haritada nasıl çalıştığını değerlendirelim.







Bell 'in haritasında Merkür hem Balık burcunda hem de birinci evde. Aslında Balık burcunda yer alan bir Merkür, teknik konularda güçlü bir etki yaratmasını beklemeyiz. Peki, telefonun icadını burada nasıl öngörebiliriz? Balık, sessiz burçlardan birisidir. Bu nedenle Merkür Balık aslında konuşma ya da işitme ile ilgili sorunları da beraberinde getirir. Bell'in Annesi ve eşi işitme engellidir. Babası, aslında ilk olarak işitme engellilerin konuşabilmesi için yöntemler geliştirmeye çalıştı. Bell ise babasından sonra onun başlattığı çalışmaları sürdürdü. Teknik desteği ise  Thomas Whatson 'dan aldı. Burada Jupiter ve Merkür arasındaki karşılıklı ağırlama da gözlerden kaçmamalı. Başarıyı getiren ana unsurlardan birisidir. Ayrıca Jupiter, Aldebaran sabit yıldızı ile de kavuşum halindedir. Bu da başarı vadeden dört kraliyet yıldızından birisidir.


Şimdi bir de Amerikan Sapığı romanını yazan Bret Easton Elllis 'in haritasına bakalım. Merkür, yine Balık burcunda. Ancak bu sefer Mars ile kavuşmuş ve tam karşısında Uranüs ve Pluto gibi iki zorlaryıcı gezegen var. Ellis, kitabı daha sonra tekrar okumak istemediğini itiraf etmiştir. Evrimsel astrolojiye göre 8.ev, zorlayıcı bir yaratıcılığı ifade eder. Kişi için yaratıcılık bir metamorfoz etkisi yaratır. Bret Easton Ellis 'in haritasında Jupiter, Betelgeuse sabit yıldızı ile paraleldir. Bu da kişiye başarıyı getiren ana faktörlerden birisi.




Balık burcunu anlatmak için sıklıkla kullandığım haritalardan birisi Kurt Cobain. Cobain 'in haritasında Balık stelyumu* var. Bu nedenle Balık etkisini oldukça güçlü bir şekilde gözleyebiliriz. Ancak burada aynı zamanda yükselen üzerinde yer alan Uranüs ve Pluto, kişiyi fazlasıyla zorluyor. Yükselen burç üzerinde yer alan Uranüs, yönetilmesi zor bir göstergedir. Kişiler için oldukça rahatsız edici olabilir. Burada yükselenin Menkar sabit yıldızı ile olması da ayrıca zorlayıcı etkiyi göstermektedir. Merkür, burada aslında yöneticisi Jupiter tarafından destekleniyor. Ancak burada büyük su üçgeni var. Büyük üçgenin kendi içindeki kısır döngüsü yaratıcı çalıştığında bu harita sanatsal olarak etkileyicidir. Ancak aynı durum, duygusal olarak hassasiyeti de beraberinde getirir. Ay'ın Sirius sabit yıldızı, Güneşin de Spica ile paralleliği başarıyı getirmiştir. Ancak yükselen derecesinin zorlu etkileri bunu maalesef tolere edemedi.




Gördüğünüz gibi Merkür, sıklıkla karşımıza bir sorunla çıkıyor. Bu nedenle Balık burcundaki bir Merkür 'ün rasyonel olarak güçlü bir performans sergilemesini beklemeyiz. Elbette Bell 'in haritasında olduğu gibi karşılıklı ağırlamalar karşımıza sıradışı etkileri de getirebilir. Burada verilen örnekler elbette uç noktalardır. Kurt Cobain 'in haritasındaki Merkür karşımıza oldukça hassas bir sanatçıyı getirir. Ellis 'in haritasında ise bu masal anlatıcılığı bir cinayetlerle süslenmiştir. Bell 'in haritasında ise daha sağlıklı çalışan bir Merkür gözlüyoruz. Burada başkaları için fedakarlık eden, birilerini kurtarmak için harcanan bir çaba vardır. Bell, bu konuda şanslıydı. Kendisini destekleyecek teknik ve maddi desteği bulabildi. Haritası bu konuda oldukça güçlü etkilere sahip.


Bireysel haritanızda Merkür 'ü incelerken her zaman Jupiter ile ilişkisini inceleyerek başlayın. Aldığı açılar ve bulundukları konum, sabit yıldızlar da önemli parametreler arasında. Daha detaylı öğrenmek isterseniz Geleneksel Astroloji Eğitimi 'ne katılabilirsiniz. Eğitim sonunda online bir seans ile haritanızı birlikte değerlendiriyoruz.



Eğer doğum saatinizi biliyorsanız Doğum Haritası Hesaplama sayfasından Doğum Haritanızı çıkarabilirsiniz.


Bunlar da ilginizi çekebilir;


*Stelyum: üçten fazla göstergenin bir burçta yer alması.

bottom of page