top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

Doğum Haritasında Geri Giden Retro Gezegenler

Bir gezegen teknik olarak geri gitmez. Dünyadan bakıldığında bize göre daha yavaş olması nedeniyle geride kalıyormuş gibi gözlenir. Bunu iki trenin yanyana ilerlerken birinin yavaşladığı için geri gidiyormuş gibi gözükmesine benzetebiliriz. Elbette geri hareket fenomeni göstenin yorumunu revize etmemize neden olur.

Geri hareket bir göstergenin önce geri gitmek üzere yavaşlaması, sonra geri gitmeye başlaması ile ilk hareketi gerçekleştirir. Geri gitmek üzere durduğu zamanlar astrolojik olarak en riskli zamanlardır. Göstergenin temsil ettiği konularda risklerin maksimum olduğu zamandır. Bu süreçten sonra geri gider ve tekrar ileri gitmek üzere durur. İleri gitmeye başlayacağı bu süreç ise “umutlu” olunan bir zamandır. Şimdiye dek içsel olarak yaşananların dış dünyada görünür olmaya başlayacağı zamanı gösterir.

Her ekol bunu kendisine göre yorumlamıştır. Karmik astrolojiye göre geri giden gezegenler geçmiş karmalardan bu yaşama taşıdığımız göstergeler olarak görülmüştür. Ben bireysel yorumlarımda karmayı çok fazla kullanmıyorum. Karmik konular, bilgiden ve araştırmadan çok inanç üzerine kurulu bir yorumlama şekli. İspatı çok mümkün değil. Ben bu yaşamda önümüzde olan sorunu çözmenin daha işlevsel olduğu kanısındayım. Geri giden bir göstergenin bu yaşamda karşımıza nasıl bir dinamikle çıkıyor olabileceğini ise gözlemleme şansına sahibiz. Geri giden bir Venüs ‘ün kişinin ilişki ya da finansal konularda yaşayacağı gecikmeleri göstermesi şeklinde yorumlamak ve bunların kişinin davranış kalıpları üzerinden çözüm bulmanın daha pratik olduğunu düşünüyorum. Geçmişteki ilişkilerinden getirdiği karmik borçlar olarak yorumlamanın ise çözüm bulmak adına işleri daha karmaşık bir hale getireceğini düşünüyorum. Bu nedenle aşağıda okuyacağınız yorumlar daha çok günlük yaşamda karşılaşılan sorunlar üzerinedir.


Geri giden gezegenlerin herzaman bir “tekrar” sembolojisi taşıdığını anımsayarak okuyun. Temsil ettikleri konularda benzer senaryolar tekrar eder durur. Aynı zamanda gecikmelere ve aksiliklere de neden olurlar. Bu gezegenlerin temsil ettikleri şeyleri kişiler dışarı yansıtmaktan çok kendi içlerine çevirirler. Örneğin geri giden bir Merkür ‘den bahsediyorsak kişinin zihinsel aktiviteleri geniş bir hayalgücü olarak çalışabilir, ancak başkaları ile direk iletişim kurmakta zorlanabilir ya da eğitim hayatında sorunlar yaşayabilir. Bu kimi zaman kişinin yaşamında bir sorun olarak gözlense de bunu avantaja çevirecek dinamikler de mevcuttur. Aşağıda okuyacağınız yorumlar için herzaman bu dinamikleri avantaja çevirmenin yolları olduğunu aklınızda tutun.


Geri giden göstergenin hangi evde ve burçta olduğu önemlidir. Özellikle bulunduğu burç konuları geri hareketin yorumunu etkileyecektir. Bulunduğu ev ise yaşamın hangi alanında daha çok etkili olacağını gösterir.

Uranüs, Neptün ve Pluto jenerasyon gezegenleri oldukları için döngüleri çok yavaştır. Siz doğduğunuz zaman sizinle birlikte uzunca bir müddet bir çok kişinin haritasında aynı burç ve derecede olabilir. Bu nedenle geri giden gezegenler içerisinde jenerasyon gezegenleri yorumlanmamıştır.


Merkür Retro Geri giden bir Merkür herşeyden önce iletişim, eğitim gibi konularda bazı aksaklıklara neden olabilir. Kişi konuşmadan önce tekrar tekrar düşünür. Kendisini sorgular. Çok fazla iç konuşma ve zihinsel aktivite vardır. Ancak kendisini başkalarına ifade etmekte zorlanır. Düşüncelerini kendisine saklamaya meyillidir. Her zaman yanlış anlaşıldığını düşünebilir. Yazılı olarak kendisini daha iyi ifade eder. İlerletilmiş haritada düze döndükten sonra iç sorgulamalarını tamamlamıştır. Kendisini dışarıya ifade etmesi kolaylaşır. Daha çok sessiz gözlemle geçirdiği süreç kişinin insanları tanımasına destek olur.

Doğum haritasında Merkür retro olan ünlüler; Steve Jobs, Jeff Bezos, Benjamin Franklin, Theresa May



Venüs Retro Geri giden bir Venüs kişinin özellikle sevgi alış verişinde sorunlara neden olabilir. Duygularını dışa vurmakta zorlanabilir. İkili ilişkilerinde herşeyden önce kendisini geri çekmeye meyillidir. Başkalarının ona sunduğu sevgi konusunda şüphecidir. İlişki kurma konusunda kendisini yeterli bulamaz. Kalabalık ve sosyal ortamlarda rahat edemez. Kendi başına olmaktan keyif alır. Maddiyata önem vermeyebilir. İlişkide geri adım atmaya meyillidir. Karar vermeden önce bir çok kez karşısındaki kişiyi test edebilir. Gerçekleşmesi mümkün olmayan bir ideal peşinde olabilir. Sanat, estetik ve ilişkiler konusunda diğerlerinden farklı bir değer yargıları vardır. İlerleyen zamanlarda estetik ve tasarım konusundaki yetenekleri sayesinde kendisini ifade etmeyi öğrenir.

Doğum haritasında Venüs retro olan ünlüler; Audrey Hepburn, Mariah Carey, Kate Moss, Jodie Foster, Robert DeNiro, Jack Nicholson

Mars Retro

Geri giden bir Mars herşeyden önce öfkenin kişinin kendisine yönelmesinden dolayı yıkıcı olabilir. Kişi bu gerilimi sağlıklı bir şekilde dışarıya yansıtmanın yollarını aramalıdır. Geri giden Mars ‘a sahip kişilerin fazla öfkeli insanlarla karşı karşıya gelmelerine rastlıyorum. Böyle zamanlarda dahi sakin kalabilmeyi başarsalar da içsel olarak yıpratıcı bir süreç geçirebiliyorlar. Rekabetten ve kavgadan olabildiğince kaçınmaya meyilli olabilirler. Hissetikleri kızgınlığı ya da öfkeyi bastırmaya meyilliler. Yansıtmak istediğinde ise pasif agresif tavırlar sergiler. Tek başına hareket etmeye meyillidir. Kimi zaman depresyon gözlenebilmektedir. İnsiyatif almak istemez. Ancak doğum haritasında Marsı retro olan sporculara ve sanatçılara baktığınızda bu enerjinin sağlıklı kullanmanın mümkün olduğunu gözleyebilirsiniz.

Doğum haritasında Mars retro olan ünlüler; Michael Jordan, Mikhail Baryshnikov, Theresa May, Morgan Freeman, Jack Nicholson, Cate Blanchett, Mozart

Jupiter Retro Geri giden bir Jupiter hayat felsefesi ve kendilerinin neyi hakettikleri konusunda şüphecidir. Materyalist dünyada sahip oldukları bolluk kişi için önemli değildir, içsel bir zenginlik arayışındadırlar. Sürekli kendisini geliştirme çabası içinde olabilirler. İçsel olarak kendilerini üstün hissedebilirler. Başkasından akıl almak istemez. Kendi kendisinin akıl hocası olur. Şans ve fırsatlarını kendisi yaratır, dışarıdan birşey beklemez. Pozitif yanını, bilgeliğini ve iyimser halini dışarı yansıtmakta sorun yaşayabilir. İlerleyen zamanda kişi kendi yaşam felsefesini ve zenginliğini dış dünyaya sunabilir.

Doğum haritasında Jupiter retro olan ünlüler; Morgan Freeman, Donald Trump, Steve Jobs, Elton John, Bill Cosby, Monica Bellucci, Meryl Streep


Satürn Retro Geri giden bir Satürn kişide yoğun bir suçluluk duygusu ve kendinden şüphe olarak gözlenebilir. Protokol, kurallar ya da toplumsal görgü kuralları kişi için büyük bir baskı hissi yaratabilir. Kişi içsel olarak sorumluluklarını yerine getirmeme endişesi içindedir. Özdisiplin duygusu fazlasıyla gelişmiştir. Hatta kimi zaman kendisini eğlenceden ve dinlenmeden mahrum bırakır. İçsel güç ve dayanıklılığı çok kuvvetlidir. Zayıf yanını ve korkularını dışarıya göstermez. Karamsarlık ve kendisi hakkındaki olumsuz düşünceleri kişiyi depresyona meyilli bir hale getirir. Hırslı değildir ancak azimlidir. Özellikle kendi başına çalışmayı tercih eder. Otorite figürleri ile sorun yaşar. Kimi zaman otoriteye karşı direnen bir kişi olarak da gözlenebilir.

Doğum haritasında Satürn retro olan ünlüler; Sandra Bullock, Ludwig Van Beethoven, Kevin Spacey, Jay-Jay Johanson, Eminem, Christian Bale, Bertrand Russell

Doğum Haritasında Retro Gezegenlerle ilgili canlı yayında katılımcıların soruları yanıtlandı. Yayını izleyebilir, siz de sorularınızı iletebilirsiniz.



Doğum haritanızı Doğum Haritası sayfasından çıkararak hangi evinizde hangi göstergenin olduğunu görebilirsiniz. Yeniay Dolunay haritalarını kendi başınıza yorumlamayı öğrenmek isterseniz Yeniay Dolunay programını alabilirsiniz. Eğer hiç astroloji bilmiyorsanız, Kendim İçin Astroloji eğitimi alabilirsiniz



Kendi haritanızda hangi gezegenlerin geri harekette olduğunu öğrenmek isterseniz eğer Kendim İçin Astroloji eğitimi sayfasından haritanızı nasıl çıkaracağınızı öğrenerek başlayabilirsiniz.

.



Kaynaklar: Erin Sullivan - Retrograde Planets Barış İlhan - Astroloji Dersleri Max_Heindel_The_Message_of_The_Stars

bottom of page