top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

Geleneksel Astroloji Teknikleri


Astroloji farklı ekoller içeren bir disiplindir. Bunlardan en çok sorulan konu modern ve geleneksel astroloji arasındaki farktır. Ben hem modern hem de geleneksel astroloji eğitimi almış bir insan olarak her ikisini de kullanmaktayım. Öncelikle arasındaki farkı açıklayalım ve kullanımda nelere dikkat etmek gerektiğini belirtelim.



Geleneksel astroloji, özellikle ortaçağda "isabetli" ancak tepki alan öngörülerinden sonra ciddi bir baskı görmüştür. Humanistik bakış açısını kabul eden modern astroloji de bu dönemde yavaş yavaş yükselmeye başlamıştır. Modern astroloji, daha çok kişinin karakter analizine dayanan, öngörüden ziyade psikolojik bir altyapı içerir. Bu bakış açısı ile astroloji için yeniden canlanma alanı sağlamıştır. Ancak daha sonra helenistik dönemde yazılmış metinlerin ingilizceye çevrilmesi ile geleneksel astroloji tekrar yükselişe geçmiştir.


Doğum haritasına bakarak iki ekol farklı dinamikleri gözler. Modern astroloji kişinin nasıl birisi olduğuna odaklanır. Gelecekle öngörü yapabilmek için transit ve ilerletilmiş haritaları kullanır. Geleneksel astroloji ise doğum haritasından kişinin nasıl bir hayat yaşayacağını çözmeye çalışır. Bu aradaki en önemli farklardan birisidir.


Modern astroloji bir kişinin karakterine, davranış kalıplarına, ilişki modellerine odaklanırken geleneksel bakış açısı kişinin hayat alanları hakkında varsayımlarda bulunur. Örneğin kaç evlilik yapacak, maddi durumu nasıl olacak, başarılı olabilecek mi, ailesi ya da arkadaşlarıyla ilişkisi nasıl olacak gibi yaşam boyu karşısına çıkacak potansiyelleri değerlendirir.


Modern astroloji daha çok harita modelleri, açı kalıpları gibi dinamikleri değerlendirir. Bunlar daha çok kişinin iç dinamiklerini, çatışmalarını değerlendirmek için kullanılır. Geleneksel astrolojide ise iki gösterge arasındaki açı gezegenin vadettiği başarıyı/gücü/etkinliği sağlayıp sağlamayacağını anlamamızda yardımcıdır. Bu noktada açıları değerlendirmeden önce o göstergenin neyi ifade ettiğini iyi anlamak gerekmektedir. Öncesinde yaptığı açıları ve sonrasında yapacağı açıları gözönünde bulundurarak gelecekle ilgili öngörülerde bulunur.


Geleneksel astroloji, gece/gündüz haritası olmasına göre farklı yorumlanır. Her gösterge bu noktada farklı bir bakış açısına sahiptir. Modern astrolojide ise tüm haritalar için aynı arketipler kullanılır. Örneğin geleneksel astrolojiye göre gece haritasında kişinin babasını Satürn gösterecektir. Eğer bir hastalık göstergesi ise ozaman diz rahatsızlıklarını veya gutu temsil edecektir. Eğer bir yeri tanımlıyorsa ozaman bir dağı ya da mağarayı anlatacaktır. Ancak modern astrolojiye göre Satürn, kişinin kendisini yetersiz hissettiği ya da baskıladığı alanları tanımlayacaktır.


Geleneksel astrolojide bir haritada ne arıyorsanız onu temsil eden göstergeyi seçmeniz için kullanılan yöntemler yer almaktadır. Kişinin finansal durumunu temsil eden gösterge Jupiter mi, şans noktası mı yoksa 2.evin yöneticilerinden birisi mi bunu belirlemeniz gerekir. Modern astroloji ise bunu 2.evi inceleyerek yapar. Bu nedenle geleneksel astrolojide çok fazla kural yer almaktadır. Modern astroloji ise daha sade bir bakış açısına sahiptir.


Hangisi daha iyi ya da kötü diye yorum yapmanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum. İki farklı bakış açısını da kullanabilirsiniz. Ancak önemli olan o haritaya bakarak ne öğrenmek istediğinizdir. Ben hem danışmanlıklarımda hem de eğitimlerimde iki bakış açısını da kullanıyorum. Geleneksel astrolojide karşınıza çıkan tekniklerde denemeler yapmanın, farklı haritalardaki tutarlılıklarını incelemenin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle kendi haritalarınız üzerinden çalışmalar yapmadan ve öngörülerde bulunmadan önce muhakkak tanınmış kişilerin haritaları ile çalışmalar yapılması faydalıdır.


Bu süreçte astrokronos' da iki farklı eğitim seçeneği sunulmaktadır. Kendim için astroloji eğitimi öncelikle pratik astroloji ile ilgilenen astroloji meraklıları için hazırlanmıştır. İlk kez astroloji eğitimi almayı düşünenler için bir giriş eğitimi niteliğindedir. Daha çok kendi haritasını tanımak isteyenler yararlanabilir. İkinci eğitimi ekim ayında başlatıyorum. Bu eğitim geleneksel astroloji tekniklerine meraklı olanlar için hazırlanmıştır. Daha çok bir haritada evlilik potansiyeli / evlilik sayısı / çocuk sayısı / mesleki ya da finansal başarı gibi parametreleri belirlemek için geleneksel astroloji teknikleri çalışılacaktır. Detayları buradan inceleyebilirsiniz. Erken kayıt olanlar için bir indirim imkanı da bulunuyor.



bottom of page