top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

2022 ‘de Sektörler Ve Meslekler

2020/2021 yılında öncelikle turizm ve havacılık sektörünün zorlanacağı gelişmeler yaşadık. Eğitim ve lojistik de benzer zorluklar yaşadılar. Zorunlu olarak bir dijital dönüşümün ilk adımları atıldı. Daha önceki yıllara ait yazıları aşağıdaki linkler üzerinden okuyabilirsiniz.


Bu sene ise güvenlik ihtiyacının sorgulanacağı bir sürece geçiş yapıyoruz. Beslenme ve barınma öncelikli konularımız arasında olacak.


2002 - 2004 yılları arasında hayatınızda hangi alanlarda gelişme fırsatı yakaladığınızı anımsamaya çalışın. Türkiye açısından 2001 ekonomik krizinden sonraki toparlanma süreci olarak gözlemiştik. Benzer senaryolar tekrar gündemimizde olabilir.


Dünyanın önemli gündem maddelerinden birisi SARS oldu. 11 Eylül saldırılarından sonra ABD ‘nin önce Afganistan ardından Irak işgali bu tarihlere denk gelmektedir.


Türkiye ‘de ise İstanbul ‘da gerçekleşen HSBC ‘nin de dahil olduğu 4 bombalı saldırı gündemdeydi.


19 Kasım 2021 tarihinde Boğa / Akrep aksındaki ilk tutulmayı yaşayacağız. Bu tutulma bizlere önümüzdeki yaklaşık 2 yıllık sürecin ilk sinyallerini verecektir. Özellikle finans dünyasındaki gelişmeler bu tarih aralığında gözlenecektir.


Fiyat artışları bu zaman aralığının ana konusu olacak. Özellikle gıda ve emlak fiyatlarındaki yükseliş farklı çözüm yolları aramaya neden olacaktır. Bu da teknolojik dönüşümü ve dijitalleşmeyi bir kez daha tetikleyecektir. 2018 yılından beri tarımda yaşanan reform ihtiyacı bu sene itibariyle hız kazanacaktır.


Durağanlık bu yılın ana konusu olacaktır. Ekonomik olarak düzenli bir gelir elde etmek, riskli yatırımlar yerine istikrarlı kazançlar çok daha önemli olacaktır. Uzun vadeli yatırımlar yapmanın prim yapacağı zamanlarda olacağız. Ani ve sabırsız hareketler zararla sonuçlanabilir. 2022 ‘nin üçüncü çeyreğinde kısmen hızlı kazançlar yakalama fırsatı bulabilirsiniz. Yılın genelinde tutulmalara eşlik eden diğer göstergeler nedeniyle BTC yine önemli bir gündem maddesi olabilir. Şubat ayı bu anlamda öne çıkacak tarihlerden birisi.


İstifalar, görevden alınmalar, iflaslar iş dünyasında öne çıkan konular arasında olabilir.


Tarım ve hayvancılık 2018 yılından beri teknolojik anlamda bir dönüşüm yaşıyor. 2022 yılında azalan üretim ve artan fiyatlar gündeme oturacaktır. Ocak ayı bu anlamda ilk zorlu etkiyi göreceğimiz tarih olacaktır. Sel önümüzdeki süreçte ciddi zararlara neden olabilir. Nisan 2021 bu anlamda riskli tarihlerden birisi. Kasım ayında yine benzer etkiler gözlenebilir. Tüm bu gelişmeler fiyat artışlarını daha da güçlendirecektir.


Doğa dostu ürünlerin de bu süreçte daha fazla destekleneceğini söyleyebiliriz. Kurumlar ise kendi bünyelerinde yeni bir ekolojik dönüşüme geçiş yapmak zorunda kalabilir. Bu yıl gerçekleşecek dönüşümler daha çok toplumun yaratacağı baskı nedeniyle olacaktır.


Sanat tacirleri için önemli bir yıla geçiş yapıyoruz. Elbette geçtiğimiz yılın önemli adımlarından biri olan NFT şaşılacak derecede ivme yapabilir. 2018 yılından beri bahsettiğimiz sanatta dijitalleşme daha çok hız kazanacaktır.


Değerli mücevherler için de bir değişim sürecinden geçiyoruz. Laboratuvarda üretilen elmasları duymuşsunuzdur. 2022 yılında artık kendisine daha çok yer bulmaya başlayabilir.


Benzin ve doğalgaz fiyatlarında artışlar gündeme gelebilir. Bu konuda küresel anlamda önemi anlaşmalar karşımıza çıkacaktır. Özellikle Mayıs ayı bu konuda öne çıkıyor.


Mayıs ayı 2022 açısından oldukça dikkat çekici. Yeni girişimler açısından sürpriz gelişmeler de gözleyebiliriz.


Öne çıkacak diğer sektörler ve meslekler ise; konaklama, botanik, restoranlar, halka açık bahçeler, moda tasarımcıları, sanat galerileri, güvenlik görevlileri, fotoğrafçılar, konut finansmanı, çiçekçiler, iş güvenliği ekipmanları


Bu şehir ve ülkeler süreçten olumlu faydalanma şansına sahip; Avusturalya, Kıbrıs, İran, Mısır, Gürcistan, Hollanda


Bireysel anlamda sabırlı olmak, beklemek, değişimden kaçınmak, istikrar sağlamak bu yıl önemli erdemleri arasında. Bunun için kriz zamanlarında soğukkanlı olabilmek, gerekli iç huzuru bulmak, sahip olduklarını koruyabilmek önemli olacaktır. Kaosun içinde sakinliğini ve iç dengesini koruyabilen kişi bu yıl kazançlı çıkacaktır.


Eğer kariyerinizle ilgili önemli bir süreçten geçiyorsanız veya çalıştığınız sektör için önemli bir zaman aralığındaysanız Kariyer Danışmanlığı alabilirsiniz. Bu danışmanlık ile önümüzdeki 5 yılı, terfi zamanlarını ve kişi için uygun sektör ve meslekleri değerlendiriyoruz.



Bu yıl yavaş yavaş turizm sektörü sıkıntıları geride bırakmaya başlıyor. Onların yaşadığı zorlu süreci bu sefer finans sektörü devralıyor. Bankalar ve sigorta şirketleri en çok zorlanacak sektörler arasında yer alıyor. Yılın ilk yarısında belki kısmen arzu ettikleri destekleri bulsalar da Mayıs 2022 sonrasında yaklaşık 1,5 yıl sürecek zor bir viraja giriyorlar. Faiz, prim ve komisyonlar bu yılın ana sorunu.


Komisyon ve prim usulü işler bu süreçte çok destekleyici olmayabilir. Tazminatlar, emeklilik ikramiyeleri, nafaka ve diğer gelirler ise beklendiği kadar destekleyici olmayabilir. Bu süreçte yatırımları bozdurmak yerine bunları korumak çok daha sağlıklı olacaktır.


Böcek istilaları bu senenin ana sorunlarından birisi olabilir. Atık sahaları, geri dönüşüm gibi konular ise sorun yaşayacak bir diğer alan. Nükleer alanlar ve radyoaktivite ise riskli bir diğer konu olacaktır.


Eczacılar ve kimya sanayi için zor bir yıl olsa da 2022 ‘nin ilk 6 ayında aradıkları desteği bulabilecekler. Ancak üçüncü çeyrek için iyimser konuşamıyorum. Bu nedenle büyük yatırımlar için iyi bir yıl olmadığını söyleyebiliriz. Zaman zaman yaşanacak iyimser süreçlerin geçici olduğunu bilerek temkinli ilerlemelerinde fayda var. Risk almak ve büyük yatırımlar yapmak için çok uygun bir zaman olmayabilir. Eğer zorunlu bir yatırım süreciniz varsa bunu Mart ayında tamamlamakta fayda var.


Sorun yaşayabilecek diğer alanlar; araştırmacılar, market analizleri, psikiyatristler, komisyoncular, primle çalışanlar, kimyacılar, denetçiler, eczacılar, kanalizasyon, arıtma, atık sahaları, bataklıklar, haşereler, mafya, hurdacılar, radyoloji, nükleer alanlar, ecza depoları, vergi memurları, polisler, istihbarat teşkilatları. Terk edilmiş izbe yerler, ameliyathaneler, morglar, kasaplar


Sorun yaşayabilecek bölgeler; Fas, Katalonya , Cezayir, Norveç, Liverpool, Washington


2021 sonunda Jüpiter Balık burcuna geçiş yapacak. Balık bereketli, çok çocuk veren, üretken bir burç olarak geçer metinlerde. Genelde serin ve rüzgarlıdır. İlk dekan ılıman, orta dereceleri nemli son derecelerde ise en iyi ihtimalle değersiz ama genel olarak yıkıcıdır. Sessiz burçlardandır ve genelde kendisi ile çelişir. Değişime açıktır. Talihi kötüden iyiye döner.*


Jüpiter Balık ile aşılama çalışmaları artacak. Önemli bir tedavinin ilk adımları 2022 yılında atılsa da 2023 yılında daha yenilikçi bir ilaç/tedavi karşımıza çıkacaktır. Denizcilik, tıb ve içecek sektörü de bu yıl önem kazanır.


2021 yılında ihmal edilen konularda ciddi bir bozulma gözlememiz de çok olası. Örneğin su kirliliği ciddi bir sorun oluşturmaya başlayacaktır. Nisan ayında bu konuda ciddi olaylar gözleyebiliriz.


Jüpiter bu yıl yeni girişimleri destekleyecek. Genç girişimciler, ilk kez sektöre girenler, tecrübesiz olanlar, stajyerler, buluşlar 2022 üçüncü çeyrekte ciddi yatırımlar alabilirler.


Önümüzdeki 5 yıl kariyerinizle ilgili süreci merak ediyorsanız buradan danışmanlık alabilirsiniz. Şimdi hediyesi ile birlikte.



Bunlar da ilginizi çekebilir.



*Valens


bottom of page