top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

Dogum Haritasında Asaletler ve Yöneticilikler

Astrolojide burç yöneticiliği doğum haritası yorumlamada kullandığımız ana parametrelerden birisi. Bir noktanın yöneticisinin bulunduğu ev, burç ve açılar bize o noktanın temsil ettiği konu hakkında bilgi verir. Örnegin kariyer için MC yani tepe noktasına bakıyorsak bu bize kişinin tercih ettiği mesleği verir. Bu meslekte başarlı olup olmayacağını ise yöneticisine bakarak anlarız.Yöneticinin ne kadar güçlü olduğu, yaptığı açılar ve noktayla olan ilişkisi bize kariyer seçiminin sonuçlarını gösterir. Astrolojinin sağladığı fayda tam da burada kapı aralar. Çünkü sadece burç yöneticisi yoktur. Diğer yöneticilikleri de değerlendirip kişi en güçlü ve destekleneni seçebiliriz. Böylece kişiye meslek, sektör, departman seçimi gibi alternatifleri sunabiliriz. Hangi yöneticinin seçilmesi gerektiği ancak danışanla karşılıklı konuşarak gerçekleşebilir. Deneyim, ilgi ve kişinin kariyer hedeflerine göre uyarlanabilir.


Bununla ilgili bir örnek harita inceleyelim. Benim meslek seçiminde sıklıkla incelediğim bir harita Arthur Conan Doyle 'un haritasıdır. Tıp okumuş, mezuniyeti sonrasında hekim olarak çalışmayı denemiş ancak onun deyimiyle "hiç bir hasta kapısını çalmadığı için" zamanını yazarak geçirmiştir. Bu süreçte Sherlock Holmes doğmuş ve adını tarihe onunla birlikte kazımıştır. Ancak polisiye yazmak bir dönem onu tatmin etmemiş, bir tarih romanı gibi daha önemli eserler bırakmak için Sherlock karakterini öldürmeyi denemiştir. Ancak gelen tepkiler nedeniyle tekrar karakteri canlandırmak zorunda kalmıştır.



Şimdi gelin Doyle 'un haritasındaki tepe noktasının yöneticilerini inceleyelim. Tepe noktası Kova burcundadır. Kova burcunun yöneticisi Satürn 'dür ve Aslan burcundadır. Üstelik MC derecesine tam bir karşıt açı yapmaktadır. Satürn karşıtlıkları sıklıkla yarıda bırakmak, ara vermek gibi dinamikleri karşımıza çıkarır. Bu nedenle mesleğinde kesintiler olması ya da mesleği bırakması beklenen parametrelerden birisi. Aslan burcundaki Satürn daha çok teknik konuları karşımıza getirir. Doğum haritasında Ay 'ın olduğu yerde değişim vardır. Satürn bu haritada çok rahat durumda olmadığı için, yöneticisi Güneş ile de asalet anlamında bir ağırlaması olmadığı için zorlandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yine de tepe noktasını görüyor olması bir avantajdır. Bu başarının gelebileceğini ancak bazı zorlukların da kaçınılmaz olduğunu söyler.


Temel Asaletler

Burç yöneticiliği dışında astrolojide üçlü yöneticilikler de Geleneksel Astrolojide sıklıkla kullanılır. Üçlü yöneticilikler aşağıdaki gibidir;


Ateş Elementinin Üçlü Yöneticileri

Güneş (Gündüz) / Jupiter (Gece) / Satürn (Ortak)


Toprak Elementinin Üçlü Yöneticileri

Venüs (Gündüz) / Ay (Gece) / Mars (Ortak)


Hava Elementinin Üçlü Yöneticileri

Satürn (Gündüz) / Merkür (Gece) / Jüpiter (Ortak)


Su Elementinin Üçlü Yöneticileri

Venüs (Gündüz) / Mars (Gece) / Ay (Ortak)


Üçlü yöneticilikler Gündüz ve Gece haritalarına göre değişse de bir çok astrolog her üç yöneticiliği de kabul eder. Hava elementi olan Tepe Noktası için bu bir gündüz haritası olduğu için ilk yöneticimiz Satürn 'dür. Bunu burç yöneticisi olarak da değerlendirmiştik zaten. İkinci yönetici bu sefer Merkür olur. Merkür T-Kare açı kalıbının apeksinde kalmıştır ve haritada oldukça önemli bir konumdadır. Çünkü hem yükselenin hem de İkizler burcundaki bütün göstergelerin yöneticisi konumundadır. Bu nedenle Merkür, harita için kritik bir göstergedir. Pluto ile kavuşum yapıyor olması da ayrıca incelenmelidir. Burada Merkür 'ü asıl güçlü kılan ise karşılıklı ağırlama dediğimiz durumdur. Merkür Boğa burcundadır. Ay, Boğa burcunda yücelme yöneticiliğine sahiptir ve Merkür 'ün üçlü yönetici olduğu Kova burcundadır. Birbirinin yöneticisi olduğu burçlara karşılıklı yerleşen iki gösterge, birbirini ağırlar. Bu karşılıklı ağırlama birbirini destekleyen bir etki oluşturur. Yazarların haritalarında Ay 'ın halkı temsil ettiğini unutmayalım!



Üçlü yönetici olarak en son Jüpiter 'i inceleriz. Jüpiter bize sıklıkla akademik kariyeri getirebiliyor. Ancak Jüpiter doğum haritasında rahat etmediği İkizler burcundadır. Burç bazında tepe noktasını görmektedir. Bu da kısmen akademik alanda başarıyı bize getirir. Doyle uzmanlık olarak Oftalmolog olarak çalıştı. Burada Mars 'ın da Jüpiter 'e eşlik ediyor olması karşımıza elbette bir cerrahı da getiriyor. Ay ve Güneş 'in de bu ikiliye destek verdiğini unutmayalım ki ikisi de medikal astrolojide gözü temsil ederler. Yine de asalet anlamında çok güçlü konumda olmadığını unutmamak gerek.


Tüm bunları dikkate aldığımızda Doyle 'un kariyerini bir hekim olarak sürdürmesinin çok mümkün olmadığını, bir yerde değişime gideceğini görüyoruz. Bu süreçte yine de akademik anlamda başarı şansı olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Yazarlık noktasında ise Merkür 'e haritada çok iş düştüğünü, üzerine düşeni yerine getirebilecek güce sahip olduğunu ve bunun için gerekli desteği de görebileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.


Kendi haritalarınızda da kariyer/finans/ilişki konularında daha sağlıklı seçimleri bu noktanın yöneticilerini inceleyerek yapabilirsiniz. Daha detaylı öğrenmek isterseniz Asaletler ve Yöneticilikler seminer tekrarını izleyebilirsiniz. Seminer Kurslar bölümündedir.


  • Siz de kendi haritanızda deneyin,

Haritanızda tepe noktası (genelde 10.ev girisi) kariyerinizle ilgili bilgi verir.


Tepe Noktasının yöneticisi;

Koç ve Akrep için Mars

Boğa ve Terazi için Venüs

Ikizler ve Başak için Merkür

Yengeç için Ay

Aslan için Güneş

Yay ve Balık için Jupiter

Oğlak ve Kova için Satürn olacaktır.


Bu yöneticinin burcu, bulunduğu ev çok önemlidir.



Tüm bunlar sizin için karmaşıksa Kariyer Danışmanlığı talep edebilirsiniz. Bu süreçte özellikle önümüzdeki 5 yıllık süreci de birlikte değerlendiriyoruz.




Bunlar da ilginizi çekebilir;


bottom of page