top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

Sabit Yıldızlar Serisi - Spica

Spica, çoklukla şanslı yıldızlar arasında sayılmıştır. Ben bireysel danışmanlıklarımda Spica 'nın sanatsal konulara bir ilgi ve yatkınlık verdiğini gözlemekteyim. Bu her zaman tek başına bir başarı göstergesi değil. Şimdi Güneş, yükselen derecesi ve tepe noktasında Spica kavuşumu olan haritaları inceleyelim. Bunların gerçekten vadettikleri başarıyı verip vermediklerini görmek için de kişilerin yaşam öykülerindeki önemli zamanları haritaları üzerinden inceleyelim. İlk harita Jennifer Aniston


Başak Takım Yıldızı, Spica Yıldızı
Başak Takım Yıldızı, Spica Yıldızı

Astrolojide Spica yıldızı şanslı yıldızlardan birisi olarak anılmaktadır. Spica yıldızının derecesi 2000 yıllarında 23°50' Terazi burcundadır. 1980 li yıllarda 23°30' civarındadır. Spica sabit yıldızı Başak Takım Yıldızındadır.










1994 yılında Friends dizisine başlamadan önce 3 başarısız projede yer alıyor. Bu zaman aralığında aslında yükselen burcuna yakın derecede giden bir Jupiter görüyoruz. Ancak esas ivmeyi kazandığı Friends projesine dahil olduğu zamanlarda Jupiter çoktan Akrep burcuna geçiş yapmıştı. Yani Jupiter 'in ASC üzerindeki Spica 'yı tetiklediği zamanlarda yakaladığı projeler çoktu ve belki de doğru kontaklarla tanışmasını da sağlamış olabilir. Yine de bu süreç sanat kariyeri açısından ona güçlü bir başarı getirmemiş.




Bir de Josê Careras 'ın haritasına bakalım. 1990-1994 yılları arasında Üç Tenor konserlerinde görüyoruz. Ekim 1993 de Londra 'da Verdi 'nin stiffelio operasında görüyoruz. Elbette Üç Tenor ses getiren bir çalışmaydı ama 90ların başından 2000lere kadar uzanan bu yolculuğun sadece tek bir noktanın tetiklenmesi yeterli olmayacaktır. Başlangıç anı için de ASC kavuşumu geçerli değil.

Görüldüğü gibi Spica tek başına ASC derecesinde yer alması çok da güçlü bir etki yaratmıyor. Genel bir sanatsal yetenek getirebiyor. Ancak, parlama zamanlarında spica 'nın etkin çalıştığını gözlemiyoruz. Şimdi gelin ve Güneş ile kavuşumunda nasıl bir etki gözlendiğine bakalım.




Tarkan 1992 yılında ilk albümünü çıkarttığında yıl lordu Mars oluyor. Albümün çıkış tarihine baktığımızda Jupiter, natal haritadaki Marsı tetikliyor. İlerletilmiş Mars ise Güneş Spica ile kavuşumda. Burada hem yıl lordunun ne kadar etkin çalıştığına tanık oluyoruz hem de bir gösterge ile kavuşumun Spica için daha etkin olduğunu gözlüyoruz. Tarkan için büyük çıkış yapan parçalarda da bu noktanın tekrar tetiklendiğini gözlüyoruz.

Şimdi tepe noktası için Diana 'nın haritasına bakalım. Evlilik gününe baktığımızda Jupiter 'in Terazi burcunda olduğunu ve ona bir şans sunduğunu gözlüyoruz ama bu şans 'ın yanındaki Satürn açıkçası gelecekteki olayların ilk sinyallerini veriyor. Tepe noktasının Pluto ile kavuşumu ise sosyal statüsündeki büyük değişimi gösteriyor. Ancak Pluto 'nun getirdiği değişimlerin yıkıcı bir yanı olduğunu da anımsayalım.




Spica diğer köşe noktalarla kavuşumunda belki de genel bir potansiyel olarak kişiye bu gücü veriyor. Ancak bunun ortaya çıkış zamanlarında bu noktalardan bir Jupiter geçişinin ya da bir tutulmanın tetikleyici rolünün çok da belirgin olmadığını görüyoruz.


Ebru Tansoy

15.10.2020


Bunlar da ilginizi çekebilir;

bottom of page