top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

Harita Radikal Mi?


Soru astrolojisinde haritanın cevaplanması ile ilgili bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Soru geçerli mi? Makalesinde bununla ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte sorunun radikal olması ile ilgili bazı parametreler belirlenmiştir. Peki sorunun radikal olması ne demek?

• Bir soru radikal ise harita soru ile uyumludur. Bunun için öncelikle saat yöneticisi kontrol edilir.


Bonatti der ki;

• ASC yöneticisi ile saat yöneticisi aynı mı?

• Aynı üçlüde mi?

• Aynı kalitede mi?

Bu kural modern astrologlar tarafından kısmen gözardı ediliyor. Ancak bu kuralın doğrulandığı harita radikaldir.

Yani; soruyu yanıtlamak daha kolaydır, Harita cevabı daha bariz bir şekilde ortaya koyar.


Saat Yöneticisi Aynı Mı?

Saat yöneticisi günümüzde programlarla hesaplanabilmektedir. Ancak eğer elinizde böyle bir program yoksa bunu nasıl hesaplıyoruz?

Her günün yöneticisi belirlidir. Pazar Güneş tarafından (Sunday), Pazartesi ise ay tarafından (Mo.o.nday) yönetilir. Gün yöneticilikleri ile ilgili bu makaleyi blogdan okuyabilirsiniz.

Gün doğumundan gün batımına kadar olan süre 12 eşit parçaya bölünerek gün yöneticisi, günün ilk saat yöneticisi olur. Aşağıda bununla ilgili bir örneği bulabilirsiniz. Bu yöneticilik doğum haritasında da haritanı almuteni gibi bir özellik göstermektedir. Kişinin yaşamında oldukça belirleyici bir rol oynadığını söyleyebiliriz.

Saat yöneticisinin, yükselen yöneticisi ile uyumu ise soru (Horary) haritasının radikalliğini gösterir. Yükselen yöneticisi eğer saat yöneticisi ile aynı ise harita radikal kabul edilir.



Aynı Üçlüde Mi?

Geleneksel astrolojide üçlü yöneticiliklere çok önem verilmiştir. Kimi zaman burç yöneticisinden bile güçlü kabul edilmişlerdir.

Üçlü yöneticilikler elementlere göre yapılmaktadır. Ateş/Hava/Su ve Toprak elementi burçların yöneticisi olan üç gösterge, bu burçların üçlü yöneticisi olarak kabul edilmiştir. Bunlardan ilki gündüz yöneticisi, ikincisi gece yöneticisidir. Diğer yönetici ise ortak yönetici olarak kabul edilir. Yani gündür haritasında ateş elementindeki burçların yöneticisi öncelikle Güneştir, ardından ortak yönetici olarak Satürn kabul edilir. Elbette bu üçünü de yönetici olarak kabul eden astrologlar da vardır. Haritanın radikal olması ile ilgili her üç yöneticiyi de kontrol ederiz.

• Ateş – Gündüz: Güneş + Gece: Jüpiter + Ortak: Satürn

• Toprak – Gündüz: Venüs + Gece: Ay + Ortak: Mars

• Hava – Gündüz: Satürn + Gece: Merkür + Ortak: Jüpiter

• Su – Gündüz: Venüs + Gece: Mars + Ortak: Ay


Aynı Kalitede Mi?

Gezegenlerin kaliteleri nelerdir? Sıcaklık, soğukluk, kuruluk ve nemlilik kalite olarak ifade edilmektedir. Aşağıda verilen parametreler Lilly ‘nin Christian Astrology kitabından alınmıştır.

Güneş; Sıcak ve Kuru / Maskülen

…..

Örnek verecek olursak eğer yükselen yöneticisini Güneş, saat yöneticisi de Mars kabul edelim. Bu durumda ikisi de sıcak ve kuru bir tabiata sahip oldukları için birbirleri ile uyumludur.

Bu kaliteler ile ilgili görüş farklılıkları da yer almaktadır. Özellikle Venüs, Ay ve Merkür ile ilgili çelişen fikirler yer almaktadır. ……..

……

Bir örnek harita ile bu parametreleri değerlendirelim;

…..

Saat Yöneticisinin Hesaplanması

• Her gösterge bir günü yönetir.

Güneş-Pazar / Ay-Pts ….

…….


Makelenin tamamını okumak için buradan üye olabilirsiniz.


Horary Astroloji eğitimine programlar sayfasından kayıt olabilirsiniz.


Bunlar da ilginizi çekebilir;





bottom of page