top of page
© Copyright by astrokronos
astrokronos takvim.jpg

Doğum Haritası Nedir?

Natal Harita Nedir?

Doğum haritası sayfasını kullanarak ücretsiz doğum haritanızı çıkarabilirsiniz. Doğum haritası yani natal harita için birden çok terim kullanılır. Astroloji haritası, astrolojik harita, doğum haritası hatta yıldız haritası da bu tanım için kullanılmaktadır. Yıldız haritası çok doğru bir tanım olmasa da sıklıkla karşımıza çıkıyor.


Astroloji haritası yani diğer adıyla doğum haritası, sadece kişinin doğum anı için değil, bir başlangıç anı olan herşey için çıkarılabilir. Bir şirketin kuruluşu, bir kitabın yazılması, bir ürünün piyasaya sürülmesi, bir haberin duyurulma anı gibi. Tüm bunlar bize gelecekteki sürecin nasıl ilerleyeceğine dair fikir verir. Bir kişinin doğum haritası da aynı şekilde yorumlanacaktır. Bu nedenle astrolojide doğum anı önemlidir. Doğum saati net olmayan kişiler için Rektifikasyon işlemi yapılır. Doğum haritasından yaşam öykünüzü görebilirsiniz. Nasıl bir çocukluk geçirdiniz, eğitim hayatınız nasıldı? Ebeveynlerin meslekleri, sizin yaşamınıza etkileri, kaç kardeşiniz olduğu gibi temel bilgileri rahatlıkla görebiliriz. Bu nedenle Jung astrolojiden çokça faydalanmıştır (Hyde).



Doğum Haritası Analizi

Doğum haritası analizi ekolden ekole değişen bir konudur. Bu hem astroloğun tarzı hem de takip ettiği ekolün bir sonucudur. Ben hem modern hem de geleneksel ekolü takip eden bir astroloğum.


Modern astroloji daha çok kişisel gelişime ağırlık verir. Doğum haritasındaki bütün göstergeleri kişinin kendi yaşamındaki etkisine göre yorumlar. Ay kişinin ihtiyaçları, Güneş kişinin egosu, Merkür iletişim tarzını, Venüs ise sevgisini nasıl gösterdiğini anlatır şeklinde yorumlar.

Geleneksel ekolde ise haritadaki göstergeler yaşamınızdaki kişileri anlatır. Merkür kardeşiniz ve Güneş ya da Satürn babanızdır. Bu göstergelerin birbiri ile olan ilişkilerine bakarak kişilerin kimi desteklediğini, kiminle daha iyi anlaştığını ya da anlaşamadığını, sorun varsa bunun neyden kaynaklandığını görürüz. Bu nedenle de yaşamda gözle görünen somut konuları daha iyi inceleme şansına sahiptir.

Ben her iki ekolü de takip etmekle beraber geleneksel ekolden daha çok faydalanmaktayım. Danışmanlık verdiğim kişinin beklentileri de seansı elbette etkilemektedir. Daha çok aynı sorunlardan mustarip ve bunu nasıl çözebileceğine odaklanmış kişilerde modern astrolojiden sıkça faydalanıyorum.

Geleneksel ekol ise bize kişinin hayatındaki insan ilişkilerinin de ötesinde bir çok konuda cevap sunuyor; nelerden para kazanabilir, kariyerde hangi alanlarda başarılı olabilir, bunlar için en güçlü yıllar hangileridir, sağlığıyla ilgili nelere dikkat etmelidir gibi. Özellikle yaşamında daha planlı ve hedefe odaklı kişilerde bu ekolden çok faydalanıyoruz. Kariyeri için nasıl bir planlama yapmalı, finansal olarak ne zaman yatırım için daha uygun veya hangi tarih aralığı hayatında majör değişimler olacak bunları merak eden danışanlarda geleneksel tekniklerden faydalanıyorum.

Doğum haritası seansında inanç temelli konulara değinmiyorum, olabildiğince somut konuların çözümüne odaklanıyorum. Ritüel, esma ya da mantra gibi mistik konularda kesinlikle öneride bulunmuyorum. Zorlandığınız konular için faydalı olacağına inandığım bazı kişisel gelişim ağırlıklı kitapları veya alabileceğiniz eğitimleri öneriyorum. Meditasyon, nefes ya da spor alanında nelerde daha istikrarlı olabileceğinize dair yorumlarım oluyor. Uygulayabileceğiniz basit değişimlerin hayatınızda yaratabileceği somut sonuçlar hakkında fikir vermeye çalışıyorum.

Yaşamda ne beklediğiniz ana konulardan bir tanesi. Kişinin hayatında "herşey yolunda ama sanki birşey eksik" hissini yaşamaması için neleri yaşamına dahil etmesi gerektiği ise en çok ağırlık verdiğim konulardan birisi.


Doğum haritasında ayrıca yaşamda sizin için dönüm noktası olabilecek önemli zamanları da görebiliriz. Bu astrolojide ileri teknikleri kullanmayı gerektirir. Ama örneğin pratik olarak Yeniay / Dolunay programı size kendi haritanızdan yola çıkarak yeniay ve dolunayları nasıl sağlıklı kullanabileceğiniz anlatılacaktır. Doğum haritanızı daha yakından tanımak için Yazılı Doğum Haritası Analizi alabilirsiniz. Bu analiz Kariyer, Finans, İlişki, Aile ve Sağlık konularında potansiyelleriniz, şanslı ve dikkat edilmesi gereken zamanları içerir.


Doğum Haritası Hesaplama


Doğum haritası hesaplama eskiden matematik hesaplama bilgisi gerektirdiği için aslında astrolog olabilmek için iyi bir matematik bilgisi de gerektirmekteydi. Şimdilerde hesaplamalar programlarla otomatik yapılıyor. Bu da astrologların matematik hesapları ile uğraşmalarının önüne geçiyor. Elbette pratiklik ve hız kazandırması güzel. Ancak bilgi eksikliğine de neden olması bu noktada bir dezavantaj halini alıyor.


Doğum anını haritaya dönüştürürken en pratik anlatımıyla gökyüzünü üç boyutlu bir şekilden iki boyuta indirgiyoruz. Aşağıdaki grafiğe baktığınız zaman öncelikle ortadan iki bölünmüş bir daire görüyorsunuz. Bunu dünyamız gibi düşünebilirsiniz. Çünkü kullanacağımız doğum haritaları dünya merkezli haritalardır. Ortadan yatay olarak çizilmiş düz çizgi ufuk çizgisidir. Bu ufuk çizgisinin solunda güneşin doğduğu noktayı göreceksiniz. Burası Yükselen Burcu gösteren noktadır. Yani, biz doğduğumuzda dönüp ufka baktığımızda gördüğümüz noktadır.

Ortada yuvarlak dünyanın etrafında bir Zodyak Çemberimiz var. Bu çember gezegenlerin ve burçların bulunduğu burçları görmemizi sağlayan hayali bir çemberdir. Başlangıç noktası ilk olarak Koç Takım Yıldızı ile aynıdır. Bu noktadan sonra her bir burç 30° ‘dir ve 12 burç ardarda 360° ‘yi tamamlar.


Doğum haritasını çıkarmak için doğum gününüzü ve doğum saatinizi bilmeniz gerekiyor. Haritanızı çıkardıktan sonra adım adım yorumlayabilmek için Kendim İçin Astroloji eğitimini inceleyebilirsiniz.

Doğum haritanızı Doğum Haritası sayfasından çıkararak hangi evinizde hangi göstergenin olduğunu görebilirsiniz.


Doğum Haritası Yorumlama

Doğum haritası yorumundan önce haritadaki elemanları tanımak gerekiyor. Doğum haritanızı doğru çıkarıp çıkarmadığınızı da kontrol etmeniz gerek. Bunun için bir iki noktayı hızlıca gözden geçirin.


Diyelim ki Koç burcusunuz. Bu Güneş ‘in siz doğduğunuz zamanda Koç burcunda olduğunu gösterir. Öyleyse grafikteki Güneş, Zodyak Çemberinde Koç burcunda yer almalı. Bu harita Sakıp Sabancı ‘nın haritasıdır. Güneş Koç burcundadır.

Bu Zodyak çemberinin saat yönünde döndüğünü düşünün. Ufuk çizgisinden yavaş yavaş sırayla bir burç geçer. Yaklaşık her iki saatte bir burç döner. Bu dönüş esnasında sizin doğduğunuz anda bu çemberi durdurup, o anı iki boyutlu bir fotoğraf karesi olarak kaydederiz. İşte doğum haritası o anda, gökyüzünün iki boyutlu bir grafiği gibidir.


Ufuk çizgisini ve güneşin nereden doğduğunu biliyoruz. Sakıp Sabancı ‘nın haritasında Güneş ufuk çizgisinin hemen altında. Ve Güneşin doğacağı noktaya çok yakın. Demek ki bu kişi gün doğumuna yakın bir saatte doğmuş. Öyleyse sabaha karşı doğmuş olmasını bekleriz.


Güneş öğle saatinde çıkabileceği en üst noktaya çıkar. Bu üst nokta MC olarak harita gözükmektedir. Bu yüzden bu nokta astrolojide tanınma, ün ve başarı göstergesidir. Kariyerle ilgili en çok bu noktayı inceleriz.


Hem kendinizi hem hayatınızdaki diğer kişileri daha iyi tanımak için Doğum Haritası yorumlamayı pratik bir yolla öğrenebilirsiniz. Süre sınırı olmadan, kendi hızınızda çalışabilirsiniz. Adım adım haritanızı çıkararak hem ders notları hem video dersler sayesinde bilginizi arttırabilirsiniz. Ne kadar öğrendiğinizi testler yardımı ile görebilirsiniz. Pratik Astroloji Eğitimi için Kendim İçin Astroloji eğitimi Programlar sayfasında.



Temel ve Orta Seviye Astroloji Eğitimi hem astrolojiye yeni başlayacaklar için hem de başka ekolleri öğrenmiş ancak geleneksel teknikleri de merak edenler için hazırlanmıştır. Bu astroloji eğitimi uzaktan eğitim şeklindedir ve süre sınırı yoktur. Kendi hızınızda öğrenir ve dilediğiniz konuyu tekrar edebilirsiniz. Doğum haritası üzerinden de gelecek tahmini yapmanızı sağlayabilecek isabetli tekniklerin de dahil olduğu bir eğitimdir. Bu eğitim içeriğini inceleyerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.


Ünlülerin Doğum Haritaları

Bunlar da ilginizi çekebilir;



bottom of page